Buffé 1
E tt luciatåg avgjorde saken. Julia Bengtsson var
fem år fyllda och kavat övertygad om att hon alltid ville uppträda. Men hon visste inte riktigt med vad. Kanderade alnö er Smält ½ dl strösocker i en stekpanna tills det är gyllene. Tillsätt ½ msk honung och 1 dl valnötter. Rör runt tills sockret täcker nötterna. Häll snabbt upp på en bakpappersklädd plåt. Låt svalna. Så hon började sjunga i kör och ta danslektioner. Danspassionen växte under grundskoleåren på Svenska Balettskolan i Göteborg, och Julia sökte in till gymnasiet på Kungliga Svenska Balettskolan. Sista terminen åkte hon med sin mamma och pappa på semester till New York. – Jag blev kär i staden och alldeles till mig av dansutbudet. Medan mina föräldrar gick på museum hängde jag på dansskolorna, berättar hon. En av dem bjöd in till en sommarkurs, vilket ledde till ett stipendium till Joff rey Ballet School. Sedan fl ytten till New York har hon hunnit bo två vändor i hipstertäta Brooklyn och lika många i Inwood på norra Manhattan. Livet som professionell dansare handlar om hård träning och långa dagar. Det gäller att fylla på med mat som ger mycket näring och bra energi. Samtidigt är budgeten begränsad, så Julia har blivit en fena på storkok, matlådor och att handla råvaror i säsong, när de kostar som minst och smakar som bäst. Det mesta hon kan om matlagning lärde hon sig under gymnasieåren via Buff é och genom att surfa runt bland recepten på ica.se. Färsrutor med medelhavsfyllning och spagetti puttanesca var några av favoriterna då. I dag blir det desto fl er matiga sallader, wok på rester eller mustiga långkok i slow cookern. Hon hänger nyfi ket med i mattrenderna, där New York är en vagga för många av dem. forts nästa uppslag FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Prova en ny sallad ENERGIBARS MED DADLAR, AMARANTH & JORDNÖTSSMÖR »Något av det mest amerikanska som fi nns är både nyttigt, veganskt och perfekt som träningsmat. Jag pratar om jordnötssmör.« GER 10 STORA ELLER 20 SMÅ BARS 1 dl amaranth (gärna poppade, se tips) eller rispuffar 1 dl havregryn 1 ½ dl jordnötssmör (osötat och »crunchy«) 1 dl torkade finhackade dadlar 1 dl hackade valnötter 1 dl torkade tranbär ½ dl riven kokos 3 msk hela linfrön 2 msk flytande honung 2 äggvitor FÖR ALLA Fri från laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. Gör glutenfri: byt ut havregryn mot ren havre. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 125˚C. 2. Blanda alla ingredienser väl i en stor skål. 3. Tryck ut blandningen i en bakpappersklädd form, ca 25 x 15 cm. Fukta händerna lätt så fastnar den inte lika lätt på fi ngrarna. 4. Ställ in formen i mitten av ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna något. 5. Flytta över bakplåtspapperet på en skärbräda. Skär i 10 eller 20 bitar. Förvara barsen inslagna i plastfolie i kylen. ́ »Matiga sallader är min melodi! ärter Basen består alltid av minst ett sädesslag samt bönor, eller linser för att maxa näringsintaget.« HIRSSALLAD MED BÖNOR, ÄDELOST & PICKLAT PÄRON Salt möter sött i denna vackra sallad. Hirs kan vara svårt att få tag på, men det går lika bra med couscous. FÖR 4 PERSONER 3 dl kokt hirs eller couscous 1 förp kokta svarta bönor (ca 400 g) 1 päron (fast sort, t ex conference) 2 tsk vitvinsvinäger 2 tsk flytande honung 1 påse blandad sallad (150 g) 1 dl grovhackade valnötter (gärna kanderade, se tips) 100 g ädelost (t ex saint agur) olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. 2. Skär päronet i tunna runda skivor. Rör ihop vinäger och honung i en skål. Blanda försiktigt ner päronskivorna. 3. Blanda hirs, bönor och 2 msk olja. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. 4. Rör ner salladen i skålen med hirs och bönor. Lägg upp på tallrikar. Toppa med päron, smulad ädelost och valnötter. Servera gärna med ett gott bröd. FÖR ALLA Finns vid receptet på ica.se/buff e. B UFFÉ 1 • 2016 15