Buffé 1
NYTT & HETT! Januari Äggstra allt! VINN 500 KR I
MATPENGAR Ägghalvor med grillad sparris och rom, där äggulan blir till en krämig fyllning smaksatt med örter. Instatävla med festliga äggrecept! Åt du en riktigt snyggt toppad ägghalva på julbordet? Gillar du marängsöta tårtor och bakverk? Eller är du kung på lyxiga omeletter? Då är Buffés Instagramtävling på temat festliga äggrätter något för dig! Ägg är rena mirakelråvaran – och inte bara till frukost. Med rätt tillagning och tillbehör blir det rena festmaten! Skapa och laga ett personligt recept med ägg. Det kan vara ägghalvor med mumsig fyllning eller topping, något bakat med maräng, en mjuk kaka eller kanske en matig omelett. Ta en bild och ladda upp på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder. Senast den 7 februari vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuffe via Instagram den 12 februari och presenteras samtidigt på ica.se/buffe. Här finns även tävlingsvillkoren. VEGANSKA OSTAR PÅ GÅNG Ystade cashewnötter – framtidens ost? Veganska ostar är på uppgång. På Ultuna Mejeri utanför Uppsala är det inga kor som råmar och ingen mjölk som ystas. Däremot stora mängder cashewnötter och en hel del kokosolja. Idén till mejeriet föddes för snart två år sedan av civilingenjören, och blivande veganen, Cecilia Tilli. Snart var systern Anna, som jobbat med bakteriella processer i läkemedelsbranschen, också engagerad. Efter flitigt experimenterande har Ultuna lyckats få till en syrning med samma bakteriekulturer som används inom traditionell osttillverkning men med cashewnötter som råvara i stället för mjölk. Resultatet är en krämig, lätt syrad ost som kan jämföras med färskost. – Det vore så klart roligt att också kunna erbjuda mer lagrade produkter med kraftigare smaker. Målet är att det ska gå att plocka ihop en vegansk ostbricka utan att sakna något, säger Cecilia. Även andra leverantörer märker ett uppsving för veganost, till exempel Astrid och aporna, som har ett imponerande sortiment av både färskoch hårdost. Några är också smältbara. Basen består då av soja och kokosolja. KRISPIGA KROGAR E V Pärlor med grönt på menyn Det spirar på veggofronten! Buffés praktikant Sofia Henriksson har skannat av läget – och bjuder på ett gäng hel- och halvgröna, prisvärda pärlor. – The plant, Stockholm. Ekoprofilen Maximilian Lundin öppnar nytt och lovar vegansk snabbmat under parollen »nyttigt som smakar onyttigt«. – Reggev Hummus, Stockholm. Hål i väggen med mest veggo och helgonförklarad hummus. – Légume, Uppsala. Nyöppnad och hyllad veggokrog med en generös lunchbuffé på vardagar samt lite lyxigare kvällsbuffé i slutet av veckan. – Sajvva, Malmö. Veggokäk från hela världen. Men med tonvikt på indiska rätter. Buffé på lunchen, à la carte på kvällen. – Kao’s, Malmö. Hälsokrog med bara ekologiskt och veggo på menyn. De serverar dagens fejk med köttsubstitut, dagens grönsak och dagens soppa. – Happy M Kitchen, Göteborg. California goes Göteborg! Fräsch färgglad veggo, mycket raw food och glutenfritt. – Syster Marmelad, Göteborg. Ny krog i Majorna som satsar på helgröna mellanrätter att dela. Cocktails och lokalt öl kompletterar. MER VEGGOVÄNLIGT! På veganistan.se kan man söka på gröna krogar landet runt. Happy M Kitchen. Raw pastasallad. The Plant. B UFFÉ 1 • 2016 7 #buffebilden TÄVLA OCH VINN G E ́ V Ä X A O G D N