Buffé 1
Oscars gröna Text Camilla Thörnqvist Recept Oscar
Kjellberg Styling Liselotte Forslin Foto Lennart Weibull atvecka En tajt budget hindrar inte läkarstudenten Oscar från att laga god, varierad och hälsosam mat. Het sojafärssås, bönfrittata och laxlasagne är några av rätterna på vardagsmenyn som han gärna delar med sig av. D et kom ett mejl till Buff éredaktionen från 25-årige Oscar Kjellberg, som pluggar till läkare vid Karolinska Institutet i Stockholm. Med sin positiva inställning till mat vill han inspirera fl er att laga lite grönare och hälsosammare till vardags. Att studentlivet medför vissa begränsningar rent ekonomiskt ser han inte som något hinder. Snarare är det en anledning att välja råvaror och ingredienser med omsorg. – Hälsosamma vanor börjar med valen du gör i aff ären, vad du stoppar ner i kundvagnen. För mig blir det bra när jag utgår från frukt, grönsaker, fi sk och fågel, säger Oscar. Att planera veckans inköp underlättar, liksom det klassiska hälsoknepet att aldrig handla hungrig. Som läkarstudent håller han sig uppdaterad på den senaste forskningen inom mat, medicin och hälsa. En följd är att sojabaserade produkter har ersatt rött kött. – Många studier har ju visat att rött kött är så där, milt uttryckt. Men soja är toppen, bara utifrån ren miljösynpunkt går det att motivera ett byte, menar Oscar. Av färsen lagar han helst samma rätt fl era gånger i månaden, en sojafärssås med söta rotfrukter, het chili, lök, tomater och en skvätt grädde. När han har råd att lyxa till det serverar han såsen till bönpasta, som också ger ett extra tillskott av protein. Färsk chili, vitlök och lök innehåller alla hälsosamma ämnen, så det använder Oscar fl itigt. För att inte tala om olika sorters kål, där hackad grönkål gör sig fi nt i hans krämiga laxlasagne. – Jag brukar köpa färsk hel laxsida när det är extrapris. En del äter jag direkt som sashimi, en del ugnsbakar jag och sista delen blir till lasagne. Han bjuder gärna pluggkompisarna på middag, och att då laga något växtbaserat är ett lika hälsosamt som plånboksvänligt trick. – Jag gör ofta en stor kikärtskaka i stekpanna, typ som en jättefalafel, och serverar med olika såser och ett gott bröd. Alltid lika uppskattat! 34 B UFFÉ 1 • 2016 Oscar Kjellberg ÅLDER: 25 år. BOR: Stockholm. FAMILJ: Sambo med Niclas. GÖR: Pluggar tredje året på läkarprogrammet vid Karolinska Institutet, vill gärna bli barnläkare när jag är klar. Har även en kandidatexamen i ekonomi. LAGAR HELST: Medelhavsinspirerat med en massa grönsaker. Sedan är det standard med en frukt till efterrätt. Kiwi är en favorit – äter den gärna med skalet på. FAVORITPRYL I KÖKET: Vitlökspressen går varm hemma hos oss. SENAST UPPTÄCKTA RÅVARA: Svartkål! Galet gott att fräsa i olivolja och vitlök, sedan blanda med rostade pinjenötter och parmesan. KYCKLINGBURGARE MED CURRYSLAW Fräsch burgare med mycket smak – och spännande tillbehör. FÖR 4 PERSONER Skala och grovriv 4 morötter (350 g). Strimla 250 g vitkål. Blanda morot och vitkål med 1 dl crème fraiche, ½ dl majonnäs, 2 tsk curry och ½ dl hackad gari (inlagd ingefära). Krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar. Dela 2 kycklingfi léer (ca 350 g) längs med så det blir 2 platta fi léer. Dela, kärna ur och fi nhacka 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar). Stek kycklingen i chilin och 2 msk olja i en stekpanna 2–3 minuter per sida. Krydda med ½ tsk salt och 1 tsk mortlad sichuanpeppar. Lägg ihop burgaren med rostat surdegsbröd, romansallad, curryslaw och kyckling. nns vid respektive recept på ica.se/buff e fi För alla