Buffé 1
NYTT & HETT! → Tipsa redaktör lina.wallentinson@o
tw.se Januari KOLL PÅ SVINNET Bra efter bäst före HEJ ELENORE & KAROLINE 23 % Lagar för mycket mat 18 % Planerar för dåligt 18 % Handlar för mycket mat 17 % Hanterar fel 5 % Köper fel Att handla för mycket – och laga för mycket. Det är två stora anledningar till att det slängs tonvis med fullt ätbar mat i svenska hem, enligt Fazers kartläggning. Äldre är klart mer svinnmedvetna än yngre. 18 procent i åldern 56–80 år uppger att de slänger ofta, att jämföra med knappt hälften i gruppen 15–22 år. Hur man ställer sig till bäst före-datum skiljer sig också åt. En av fyra i den yngre gruppen går på bäst före, medan bara drygt en av tio gör det bland de äldre. Kanske är det så att vissa blandar ihop begreppen »bäst före-datum« och »sista förbrukningsRESTTÄNK PÅ FÖRSKOLAN Win win mot svinn Kokerskan Britt-Marie Nilsson på Dalby Hages förskola utanför Uppsala tyckte det var synd att slänga det som blev över efter lunchen. För ett halvår sedan kom Britt-Marie på den briljanta idén att ta vara på resterna och frysa in i lådor. De säljs sedan till föräldrarna, som kan få med sig till exempel chili con carne med ris, raggmunkar eller renskavsgryta med potatismos. För en låda betalar man 25 kronor. Förtjänsten går tillbaka till förskolans verksamhet. DÄRFÖR SLÄNGER VI MATEN... dag«. Det enda bäst före-datumet berättar är hur länge tillverkaren anser att produkten håller högsta kvalitet. Men maten håller långt efter det utan att bli ett dugg dålig eller farlig; beroende på livsmedel kan det faktiskt röra sig om flera månader. Sista förbrukningsdag däremot används när det gäller känsliga varor som till exempel köttfärs, rått kött, fisk och fågel samt gravade och rökta produkter. De bör inte ätas efter sitt sista förbrukningsdatum. Läs mer om hur du kan minska ditt matsvinn och hur länge maten håller på ica.se/buffe. Smart matdrag! 100 procent grönt i rutan VEGGORÄTT Elenore Bendel-Zahn gräver upp knotig rotselleri ur den skånska myllan. Och i sitt kök torkar Karoline Jönsson hemodlade kidneybönor. I SVT:s nya program Vegorätt som börjar i dagarna skördar programledarna grönsakerna direkt utanför dörren, plockar gratis mat i skogen och lovar att bjuda på galet goda rätter – allt 100 procent veggo. Ska vi alla bli hobbybönder nu och odla upp trädgården? – Det hade varit helt fantastiskt om alla Sveriges villaträdgårdar förvandlades till djungler av grönt! Skämt åsido, vi vill verkligen få fram att man gör det man känner för, och att varje litet steg är fantastiskt, säger Karoline. Varför ska vi äta mer grönt? – Så många anledningar, säger Elenore. För mig är det lättare att vara kreativ i köket; det finns inte samma begränsande traditioner som kring kötträtter. Så klart är det också mycket lättare för planeten. Vi lägger en röst varje gång vi lägger ner en råvara i vår korg. – Sedan är det ingen raketforskning att det är smart ekonomiskt. Baljväxter är ett otroligt mycket billigare protein än kött, till exempel, tillägger Karoline. Januari är lite dyster om man vill laga i säsong… – Men det finns fortfarande mycket man kan göra! Tänk krämig rotsellerigratäng, pumpasoppa, långbakade jordärtskockor, en semivarm sallad med rostade rotfrukter, kål som får fräsa sig mjuk! Vad lagar ni i programmet? – Vi spelade in under augusti och september, så det är skön sommarkänsla. Vi lagar grönt på grillen, fabulösa desserter, sköna frukostar och mycket mer, berättar Elenore. Januari är en typisk snålmånad. Tips på hur man sparar? – Veckohandla är kanske inte alltid världens bästa grej, om man inte Kokerskan Britt-Marie Nilsson. »Oftast blir det två, tre portioner extra varje dag som inte ens lämnar köket. Nu blir de till matlådor!« äter upp det man handlar. Det är lätt att dras med av lockpriserna, men gör man verkligen av med ett helt kilo tomater? Kanske hellre ta bara två eko-tomater som man faktiskt äter upp, menar Karoline. – Ta tio minuter på söndagskvällen och planera veckan. Det minimerar risken att du står med ett fullt kylskåp och ändå inte vet vad du ska laga när det är dags. Kolla vad som finns i kylen, frysen och skåpen och utgå från det, fyller Elenore i. B UFFÉ 1 • 2016 5 Foto Mattias Ankrah/SVT På tv!