Buffé 1
Trendig nystart Är det här året du ska lyckas äta
lite grönare, snyggare och coolare? Då kanske du lockas av avokadofluff till frukost, fräsch blomkålspizza till lunch och shakshuka till middag. Foto Eva Hildén Smith → Skicka gärna tips till Sofi a: sofi a.nilsson@otw.se Publicerade bidrag får boken »Raw Fika« av Marina Asplund och Maria Carlsson (Bonnier Fakta). blomkålspizza Italiensk Shakshuka time Mumsig frukosträtt från Mellanöstern – perfekt till helgbrunchen. Fräs 1 pressad vitlöksklyft a i 2 msk olja i en stekpanna på medelvärme ca 5 minuter. Tillsätt ½ tsk harissa och 1 tsk malen spiskummin. Fräs ytterligare någon minut. Häll i 1 burk färdig tomatsås (ca 400 g) och låt koka några minuter. Knäck i 4 små ägg en bit ifrån varandra. Sätt på lock och låt sjuda 5–10 minuter, tills ägget precis stelnat. Strö över smulad fetaost, hackad persilja och chiliflakes. Servera med rostat surdegsbröd. Risgrynsplättar med vanilj Blanda 500 g färdig risgrynsgröt med ½ dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, ½ tsk vaniljpulver, ½ dl hackad sötmandel, 2 ägg och ev 2 msk strösocker. Stek plättar i smör. Toppa med lingon, vispad grädde och en nypa kanel, tipsar Buff és praktikant Sara Arnold. Pizzabotten på blomkål är här för att stanna – så gott! Mixa 200 g rå blomkål till fi nt ris i en matberedare. Lägg i en skål och mikra 4 minuter på full eff ekt. Låt svalna. Krama ut vätskan. Blanda blomkålsrivet med ½ dl riven parmesan, ½ dl riven mozzarella, ½ tsk torkad oregano, ½ tsk chiliflakes, 2 msk mandelmjöl, ½ tsk salt och 1 ägg till en deg. Bred/platta ut degen till 2 runda pizzor på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter på 250°C, tills bottnarna är gyllene och krispiga. Ta ut och låt svalna något. Lägg på valfri pizzatopping, t ex tomatsås, kronärtskocka, mozzarella och luft torkad skinka. Grädda ytterligare ca 5 minuter. Servera gärna med rucola. TIPSA PÅ INSTAGRAM Tack för alla fi na bilder som ni hashtaggat med #buff etipset på Instagram! Fortsätt ladda upp kul mattips, smarta köksknep eller enkla recept på något bakat eller lagat. Se Avokadofl uff med bär Saxat från @louiselollojohansson, som hashtaggat #buff etipset på Instagram. Dela och kärna ur 1 avokado. Mixa avokado, ½ dl naturell soygurt, ½ skalad banan, 1 ½ msk färskpressad limejuice och 1 krm vaniljpulver. Toppa med blåbär, kokoschips och gärna bipollen. Suveränt till frukost och mellanmål! till att ha en öppen profi l, så vi kan se din bild. Publicerade bidrag belönas med en fi n kokbok. B UFFÉ 1 • 2016 19 ÄGGFRIA COOKIES Hör och häpna – spadet från kokta kikärter du köper i aff ären kan i många fall ersätta ägg. Som i dessa ljuvliga chokladkakor! Blanda 2 dl vetemjöl, ½ tsk bikarbonat, ½ tsk bakpulver, ¾ tsk vaniljpulver och 1 krm flingsalt. Vispa 100 g mjölkfritt margarin och 1 dl brun farin fluffi gt med elvisp. Blanda ner 3 msk spad från 1 förpackning kokta kikärter och 100 g hackad mörk choklad. Vänd ner mjölblandningen. Rulla 30 små bollar med mjölade händer och lägg på 2 bakpappersklädda plåtar. Platta till kakorna lite och grädda mitt i ugnen 10–12 minuter på 200°C. Låt svalna och njut, hälsar Sofi a Henriksson i Stockholm. KALE PESTO Pesto på grönkål, mums till det mesta! Mixa 50 g valnötter, 125 g hackad grönkål (skär ev bort den grova stammen), 1 vitlöksklyft a, 1 kruka basilika (blad och stjälkar), 50 g riven parmesan och 2 ½ dl olivolja i en matberedare. Smaka av med salt. ⋅⋅⋅⋅ ⋅⋅⋅⋅