Buffé 1
Julia Bengtsson Ålder: 22 år. Familj: Amerikanske
sambon Peter samt mamma, pappa och två systrar i Sverige. Bor: Lägenhet i Inwood, New York. Gör: Professionell dansare. Bästa budgetknep: Ta med matlåda, jämföra kilopris, handla råvaror i säsong och köpa storpack (men bara om jag vet att jag gör av med det). – Grönkålstrenden börjar bli passé. Nu pratar man om gurkmeja, matchate, getmjölk och acai. Och så är danskt rågbröd stort just nu, berättar hon. Julia äter mycket frukt och grönsaker, helst inköpta på den lokala »farmer’s market«, ost, yoghurt, linser, bönor och ärter. Fågel, fi sk och kött äter hon i sparsamma mängder, bara tillräckligt för att inte tappa i muskelmassa. Typiskt amerikanska råvaror som hon lärt sig att älska är sötpotatis, pumpa och tranbär – för att inte tala om jordnötssmör. – Jordnötssmör är faktiskt riktigt nyttigt, veganskt och perfekt träningsmat. Jag använder det i mina energibars, smoothies, på knäckebröd med skivad banan eller som dipp till äppelklyftor, säger hon. När hon vill krypa upp i soff an så här års gör hon gärna kryddig pumpalatte. – Den man kan köpa på Starbucks innehåller inte någon riktig pumpa, bara smaksatt sockerlag. Min pumpalatte är mer »the real deal«, berättar hon. Julia är klar med sin utbildning och jobbar stenhårt på sin danskarriär. Under vintern har hon dansat en roll i »Nötknäpparen« på Palace Theatre i Connecticut, och hon har också spelat huvudrollen i en svensk dansfi lm som har visats både på Lincoln Center i New York och på Stockholms Dansfi lmfestival. – Jag lever verkligen drömmen jag hade redan som femåring, och det känns helt fantastiskt! »Jag älskar sötpotatis! Många amerikaner sockrar den att den naturliga sötman är lagom.« för att få till en mer karamellig yta, men jag tycker Juliasästana mat Foto: Gustav Udd 16 B UFFÉ 1 • 2016 Wok är både den perfekta snabbmaten och resträtten! Skrumpna grönsaker slipper gå till spillo, och det mesta funkar tillsammans. Överblivet råris och några ägg förvandlar woken till fried rice. Receptet på Julias asiatiska vardagswok med veggobitar fi nns på ica.se/buff e.