Buffé 1
Puckar steg för steg Genom att variera basingredi
ens, smaksättning och tillagningssätt fi nns det ingen hejd för hur många goda veggo-puckar du kan göra. Det är också ett smart sätt att ta till vara det som fi nns hemma – bra för både plånbok och klimat! HÄR ÄR NÅGRA GRUNDTIPS: Välj din bas! Bönor, linser, grönsaker, svamp eller rotfrukter. Att variera basingrediens ger förutom olika smak även olika konsistens. Smaksätt! Tillsätt riven lök, vitlök, örter, chili, nötter, frön och olika kryddor. Bind smeten! Havregryn, chiafrön och olika mjölsorter som eventuellt får svälla i vatten eller mjölk. I grönsaksbaserade puckar är det bra att tillsätta ett ägg. Ta till vilotid! Låt alltid pucksmeten vila minst 15 minuter innan du formar den; det är viktigt för att puckarna ska hålla ihop och få en bra konsistens. Ge krispig yta! Rulla dina puckar i frön, hackade nötter, panko (asiatiskt ströbröd), krossade fl ingor eller riven kokos före stekning. AB RO ick om A 3 up ätt str ull m dem på lä potatisskalare eller mandopå nns vid respektive recept på ica.se/buff e fi För alla KRÄMIG KÅLSALLAD Suveränt tillbehör till samtliga puckar men även till revbensspjäll och grillad kyckling. GER CA 7 DL 150 g savojkål 150 g rödkål ½ rödlök 1 dl matyoghurt (10 %) 1 msk dijonsenap ½ msk färskpressad limejuice ½ msk japansk soja 1 tsk fryst hackad koriander salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Strimla savoj- och rödkålen fi nt och lägg i en bunke. Skala och fi nhacka löken. 2. Rör ihop matyoghurt, senap, limejuice, soja och koriander. 3. Blanda yoghurten med kål och lök. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Låt stå en stund före servering. RÖDBETSPUCKAR MED BASILIKA Läckert lilaröda puckar med tydlig rödbetssmak. GER CA 20 STYCKEN 450 g rödbetor ½ rödlök (medelstor) 1 vitlöksklyfta 2 dl havregryn 1 ägg 1 msk fryst hackad basilika rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och riv rödbetorna fi nt på rivjärn. Skala och riv lök och vitlök. 2. Blanda rödbetor, lök och vitlök. Tillsätt havregryn, ägg och basilika. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Blanda smeten väl och låt vila minst 30 minuter. 3. Forma smeten till ca 20 små puckar med oljade händer. 4. Stek puckarna i omgångar i olja i en stekpanna 2–3 minuter per sida, tills de får fi n färg. B UFFÉ 1 • 2016 29 Bjud i blad