Buffé 1
JULIAS RÅRISSALLAD MED LINSER & GREMOLATA »Jag ha
r verkligen dille på råris. Det ger bra tuggmotstånd och mer fibrer. Flower sprouts går att byta ut mot brysselkål eller grönkål.« SWEET POTATO FRIES FÖR 4 PERSONER 3 dl kokt råris 1 förp kokta röda linser (ca 400 g) 1 morot 1 avokado 300 g flower sprouts 150 g varmrökt lax ½ dl torkade tranbär ½ dl pumpakärnor (gärna rostade) rapsolja salt, svartpeppar GREMOLATA 1 dl fryst hackad persilja 2 skalade vitlöksklyftor 1 msk finrivet citronskal 2 msk färskpressad citronjuice 1 dl olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med gremolatan. Mixa persilja, vitlök, citronskal, citronjuice och olivolja med stavmixer eller i en liten matberedare. Krydda med 1 ½ krm salt och ½ krm peppar. 2. Häll av, skölj och låt linserna rinna av. 3. Skala och skär moroten i tunna strimlor med hjälp av en potatisskalare. Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i skivor. 4. Dela flower sproutsen på mitten. Stek dem i 2 msk olja i en stekpanna ca 5 minuter. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 5. Blanda råris, linser, morot, avokado och flower sprouts med hälften av gremolatan. 6. Lägg upp på tallrikar. Bryt laxen i mindre bitar och fördela över. Strö över tranbär och pumpakärnor. Servera med resterande gremolata och gärna sweet potato fries. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. »Sötpotatis är billigare än vanlig potatis i USA och väldigt populärt. Men eftersom jag inte är så förtjust i pommes frites väljer jag att ugnsrosta mina ’fries’.« FÖR 4 PERSONER 600 g sötpotatis 2 msk majsstärkelse rapsolja, salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala sötpotatisen och skär i cm-tjocka strimlor eller stavar. Torka dem torra med hushållspapper. Lägg i en bunke och blanda med majsstärkelsen. 3. Sprid ut potatisen på en bakpappersklädd plåt; de får inte ligga tätt så de fastnar i varandra. Pensla med olja runt om. Krydda med 3 krm salt. 4. Ställ in i mitten av ugnen 20–30 minuter, eller tills stavarna har fått fin färg och krispig yta. Vänd efter halva tiden. Passa noga så att de inte bränns. 5. Servera genast, gärna till rårissalladen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. m a k B UFFÉ 1 • 2016 17 G r ö n t o c h r i k t ́ tips! Julias bästa New Yorktips, se Byt ut varmrökt lax mot räkor, grillad kyckling eller tofu. ica.se/buffe