Buffé 1
Xxxxx! LAX- OCH GRÖNKÅLSLASAGNE Den här lasagnen
är grym! Smakrik, krämig och lättlagad.. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Krama ut vätskan ur 500 g fryst, tinad hackad grönkål. Fräs kålen med 2 pressade vitlöksklyftor i 2 msk smör i en stekpanna några minuter. Pudra över 3 msk vetemjöl. Tillsätt 7 dl mjölk, lite i taget, under omrörning. Låt koka upp. Tillsätt 1 msk finrivet citronskal. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Smula 150 g fetaost. Blanda ner hälften i grönkålsröran. Skär 500 g skinnfri laxfilé i tärningar. Blanda med 1 msk färskpressad citronjuice, 2 krm salt och 1 krm peppar. Varva 300 g lasagneplattor, laxen och grönkålsröran i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Börja och avsluta med kålröran. Smula över resterande fetaost. Ställ in i mitten av ugnen 35–40 minuter. Servera gärna med en grönsallad. FRITTATA MED CHÈVRE & EDAMAME Den ultimata »brinner«- och resträtten – inventera kylen och släng i det du hittar! FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Krama ut vätskan ur 400 g fryst, tinad bladspenat. Blanda med 250 g keso och 200 g smulad getost av chèvretyp. Krydda med ½ tsk salt och ½ tsk peppar. Vispa ihop 6 ägg med 2 dl mjölk (3 %), 2 krm salt och 1 krm peppar. Rör ner hälften av kesoröran. Fräs 4 hackade schalottenlökar i 2 msk olja i en stor stekpanna som tål ugnsvärme ca 5 minuter, tills den mjuknar. Strö över 250 g frysta sojabönor och häll på äggstanningen. Stek på medelvärme tills frittatan börjar stelna på kanterna, ca 5 minuter. Ta från värmen. Fördela resten av kesoröran över. Ringla över 1 msk olivolja. Ställ in i mitten av ugnen 20–25 minuter, tills frittatan fått fin färg. TURBO-BORSJTJ MED PEPPARROTSCRÈME En simpel soppa – men med imponerande smak och färg. Oscar kortar ner koktiden med förkokta rödbetor och skär dem i stavar i stället för att riva dem. FÖR 4 PERSONER (+ 2 MATLÅDOR) Skär 1 kg färdigkokta rödbetor i ½ cm tjocka stavar. Fräs 1 hackad gul lök i 2 msk olja i en kastrull ca 5 minuter, tills den mjuknar. Tillsätt 1 ½ liter vatten, 2 grönsaksbuljongtärningar och 2 tsk torkad timjan. Låt koka 5 minuter. Lägg ner rödbetorna och låt sjuda några minuter. Krydda med ¾ tsk salt och ½ tsk peppar. Rör ihop 2 dl crème fraiche, 2 msk riven pepparrot och 1 msk finrivet citronskal. Toppa soppan med en klick pepparrotscrème. Bjud med ett gott bröd. Tips! Laga soppan en dag i förväg, det vinner den bara på. CHILISTINGAD SOJAFÄRSSÅS MED PASTA »Min absoluta favoriträtt! Oftast har jag vanlig pasta till, men när jag vill festa till det väljer jag bönpasta.« FÖR 4 PERSONER Fräs 2 finhackade gula lökar, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 urkärnad och hackad röd chilifrukt (t ex spansk peppar), 2 dl grovriven morot och 2 dl grovriven palsternacka i 2 msk rapsolja i en stekpanna ca 5 minuter, tills det mjuknar. Tillsätt 300 g sojafärs och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt 2 msk tomatpuré, 1 burk krossade tomater (400 g), 1 tsk strösocker, 2 msk japansk soja, 1 dl vispgrädde (eller havregrädde), 1 dl rött vin och 1 msk konc grönsaksfond. Låt koka upp. Krydda med 2 tsk torkad timjan. Smaka av med salt och peppar. Servera sojafärssåsen med kokt spagetti eller bönpasta. BB UFFÉ 1 • 2016 UFFÉ 1 35