Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 Maria Montazami BAKED ARTICHOKE – VA
RM KRONÄRTSKOCKSDIPP Varm dipp är vanligt i USA och perfekt mingelmat. Enkelt att förbereda och bara stoppa in i ugnen när gästerna kommer. FÖR 10 PERSONER 1 burk kronärtskockshjärtan (ca 400 g) 2 vitlöksklyftor 1 dl grillad paprika från burk 1/2 dl inlagd skivad grön chilipeppar (jalapeño) 1 dl majonnäs 3 dl crème fraiche 2 1/2 dl riven parmesan 2 msk hackad basilika + 1 msk till garnering salt, peppar TILL SERVERING kex, skivad baguette eller surdegsbröd GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. 2.Häll av och hacka kronärtskockshjärtanen. Skala och finriv vitlöken. Skär paprika och chili i mindre bitar, ta ev bort kärnorna från chilin. 3.Blanda majonnäs, crème fraiche och parmesan. Rör ner kronärtskockor, vitlök, chili, paprika och basilika. 4.Krydda med 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Häll blandningen i en ugnssäker form. 5. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Servera varm med förslagen ovan. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Kontrollera innehållet i majonnäsen och brödet. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme, välj mjölkfritt ostalternativ. Kontrollera innehållet i majonnäsen och brödet. Gör äggfri: välj äggfri special majonnäs eller använd enbart crème fraiche och smaksätt med lite fransk senap. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex »parmigiano reggiano«. Kontrollera brödet. SMÖRDEGSFLARN MED GETOST, GRILLAD PAPRIKA OCH TAPENADE Enkelt och jättegott tilltugg som du svänger ihop snabbt. GER CA 45 STYCKEN 1 rulle kyld smördeg (250 g) ca 1 dl grön tapenade 1 burk grillad paprika (ca 200 g) 250 g getost av chèvretyp GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. 2.Skär smördegen i rutor, ca 4 x 4 cm. Fördela dem på 2 bakpappersklädda plåtar. 3.Häll av och skär paprikan i strimlor om den är hel. 4.Bred lite tapenade på varje ruta. Smula över osten och fördela paprikan på. Grädda mitt i ugnen 5–8 minuter, tills smördegen fått fin färg. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg, finns fryst från DS/Fria bröd. Gör laktosfri: använd ost lagrad mer än 3 månader eller ersätt getosten med t ex laktosfri salladsost och läs för säkerhets skull innehålls deklarationen på smördegen. Gör mjölkproteinfri: ersätt getosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ och läs för säkerhets skull innehållsdeklarationen på smördegen. Fri från ägg, men läs för säkerhets skull innehållsdeklarationen på smördegen. KALIFORNISKA FRUKTSPETT Något sött förgyller cocktailpartyt. Ta vara på marinaden och använd till drinken Melon slush, se sidan 10. GER 15 SPETT 1 liten cantaloupemelon (ca 400 g) 1/4 vattenmelon (ca 500 g) 1/2 ananas (ca 500 g) 15 jordgubbar 15 vindruvor 15 träspett MARINAD 1 dl färskpressad limejuice 1/2 dl färskpressad apelsinjuice 1 1/2 dl honung 2 msk hackad mynta GÖR SÅ HÄR: 1.Dela, kärna ur och skala melonerna. Dela, skala och skär bort rotstocken från ananasen. Skär fruktköttet i 3–4 cm stora tärningar. 2.Varva jordgubbar, vindruvor, ananas och melon på spetten. Lägg dem i en låg och vid form. 3.Rör samman marinaden och häll över spetten. Låt marinera ca 30 minuter och vänd då och då. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. STRAWBERRY PUNCH En härlig jordgubbsbål som lockar både stora och små. GER 10–15 GLAS Rensa 2 liter jordgubbar (färska eller frysta, tinade). Mixa dem tillsammans med 1 dl konc lättdryck med citronsmak och 4 dl vatten i en matberedare eller med stavmixer. Tvätta 1 apelsin och skär i skivor. Lägg jordgubbspurén i en stor skål. Fyll upp med 2 liter läsk (t ex Sprite eller 7 up) vid servering. Lägg i istärningar och apelsinskivor. Chatta med Maria den 24 augusti kl 13 på ICA.se/buffe FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 8 • 2 01 1 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40