Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 ELLER ELLER [Rysk touch på vardagen]
Att Buffés flitiga receptmakare Lena Söderström är född och uppvuxen i ryska S:t Petersburg är det få som anar. Här har Lena tagit vara på sitt arv och skapat vardagsfavoriter med ryska influenser. TEXT LINA WALLENTINSON RECEPT OCH STYLING LENA SÖDERSTRÖM FOTO INGVAR ERIKSSON (MAT) OCH ULRIKA POUSETTE (PORTRÄTT) G Var kommer ditt matintresse från? – Framför allt från mormor. Som fi n fl icka i en adlig familj var hon upplärd att hålla sig borta från köket. I stället slukade hon kokböcker som andra läser romaner. Varje vecka valde hon ett recept som kokerskan lagade upp. De bästa recepten skrev mormor av i en bok, som nu är vår familjeklenod. Jag har också många minnen från saluhallen i S:t Petersburg, med råvaror från hela Sovjetunionen. Det var vindruvor och oliver från Georgien, kvarg från Estland och vattenmeloner från Moldavien. å Efter att ha träffat din svenske man i Ryssland flyttade du till Stockholm. Hur var första mötet med svensk mat? – Som nykommen 20-åring älskade jag t makaroner, färdiga köttbullar, varmkorv och fryst grönsaksblandning. Färdigmat fanns inte i Ryssland, och jag tyckte det var så lyxigt. Idag älskar jag svensk husmanskost – även om jag lagar mat från hela världen. Rödbetssoppan borsjtj bjuder jag bara på när jag vet att gästerna förväntar sig något riktigt ryskt, säger Lena med ett skratt. Hur är det ryska köket jämfört med det svenska? – Egentligen är köken mer lika än olika. Socker, ättika, salt och peppar är klassiska smaksättare också i Ryssland, dill och persilja är de vanligaste örtkryddorna. Länderna ligger på samma breddgrad, så klimatet är rätt likt och ger samma sorts rotfrukter på hösten, samma äpplen och lingon och svamp i skogen. Kåldolmar, raggmunk och köttbullar är rätter som är vanliga i Ryssland också. Hur upplever du intresset för rysk mat i Sverige? – Svenskar är bra på att ta till sig världens kök, idag lagar de fl esta med inspiration från italienskt, indiskt, asiatiskt… Intresset för rysk mat har inte varit så stort tidigare, men nu börjar det hända saker. Smetana fi nns att köpa, och nu senast en ny rysk yoghurt. Jag hoppas att fl er blir nyfi kna och vill lära känna det ryska köket. Det fi nns mycket att upptäcka. LENA SÖDERSTRÖM Familj: Man och utflugen son Bor: Lägenhet i Stockholms innerstad Gör: Matskribent och kokboksförfattare Svensk favoriträtt: Kantarellmacka Rysk favoriträtt: Sillsallad med rödbetor och majonnäs BUFFÉ 8 • 2 01 1 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40