Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 Skål och välkomna! Grillfesten börjar
med nywokade, heta kräftor. Läskande bål och krispiga krustader med mandelpotatis- och västerbottenskräm. GRILLA VILT! med i bagaget. Följ med på en spännande grillfest. TEXT LINA WALLENTINSON RECEPT KIM RYTTER, THERÉSE WÅGLUND OCH MIKAEL GÖRANSSON STYLING PEHR HANTE FOTO PER MAGNUS PERSSON HOS KIM RYTTER och T erése Wåglund, med barnen Martin och Magnus, på Värmdö utanför Stockholm går grillen varm året om. Mycket vilt, som vildsvin och rådjur, hamnar på gallret. Kim, som är uppvuxen på danska Jylland, kommer från en familj med starka jakttraditioner. Sedan några år jagar även T erése. En annan grillfavorit är wokade heta kräſt or, ett recept som Kim tagit med sig från Danmark. Kräſt orna värms i en så kallad muurikkapanna, men en wokpanna på grillen fungerar lika bra. – Vi smög in de wokade kräſt orna vid sidan av de vanliga på en kräſt skiva för några år sedan, och det blev succé direkt. Nu har de så gott som konkurrerat ut de traditionella, säger T erése. Den som är gäst hos Kim och T erése blir nästan undantagslöst engagerad i matlag- ningen. Kanske är det också därför de faktiskt orkar bjuda hem vänner så oſt a som de gör. – Jag trivs inte alls med att gästerna ska komma till dukat bord, då blir jag bara nervös och stressad, säger T erése. Så i stället köper de hem rejält med råvaror, tar fram något vilt ur frysen och har en idé om vad det ska bli. Sedan hjälps alla åt. – Ibland har det blivit väldigt sena mid- dagar, säger T erése med ett leende, men om man har lite plock som förrätt kan man äta av det medan alla hjälps åt med resten. Med erfarenhet av att varmrätten kan bli klar först framåt tiosnåret får barnen äta tidigare. Så långt det går får även de laga sin mat, till exempel steka pannkakor eller göra pizza. Eller som här där de får vara med och grilla baconlindad kyckling. Låt grillfesten börja! SNABB SANGRIA Absolut inte enligt konstens alla sangria-regler – men enkelt, gott och läskande. Chiliwokade kräftor och grillat vildsvin låter inte så danskt. Men när Kim Rytter från Jylland flyttade till kärleken Therése i Stockholm var detta några av smakerna han tog GER 6 GLAS: Lägg rikligt med isbitar, 2 apelsiner och 2 lime i skivor i en tillbringare eller stor skål. Häll i 1 flaska rödvin (750 ml) och 5 dl apelsinläsk. Servera direkt. KRUSTAD MED MANDELPOTATIS OCH VÄSTERBOTTEN Mandelpotatis är gott, stark ost är gott och så lite knaprigt till. Så tänkte Therése när hon hittade på det lilla tilltugget. FÖR 6–8 PERSONER 500 g mandelpotatis 3–4 dl riven västerbottensost 25 g rumsvarmt smör 1 dl vispgrädde 1 paket minikrustader (50 g) 1 burk stenbitsrom (ca 75 g) dillvippor till garnering GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och koka potatisen. Pressa potatisen genom en potatispress. 2.Blanda i ost, smör och grädde. Rör ihop till en jämn kräm. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 3.Fördela krämen i krustaderna. Toppa med stenbitsrom och dillvippor. FÖR ALLA? Innehåller gluten, laktos och mjölkprotein. Fri från ägg, men kontrollera innehållet i krustaderna. BUFFÉ 8 • 2 01 1 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40