Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37 Kundkontakt 020-83 33 33 • kundkonta
kt@ica.se • www.ICA.se Familjen Lindell klarade klimatkampen Efter ett halvår avslutas utmaningen för familjen Lindell, och resultatet är strålande. Familjen har lyckats att sänka sina koldioxidutsläpp med mer än två tredjedelar. ICAs experter har hjälpt familjen med klimatsmartare matvanor. r r KLIMATPROJEKTET ONE TONNE LIFE innebar att familjen, som består av två vuxna och två tonårsbarn, fi ck fl ytta in i en specialbyggd villa i Hässelby, strax utanför Stockholm. I garaget stod en elbil. Målet var att minska koldioxidutsläppet från cirka sju ton per person och år till ett ton. Projektet startades av Volvo, Vattenfall och A-Hus. ICA har deltagit för att få en inblick i hur familjen resonerar kring maten och klimatet och för att ge råd om klimatsmart och hälsosam mat. – Att välja och hantera mat på ett mer medvetet sätt kan alla göra. Det ger tydliga vinster för miljön, och man behöver inte investera i någon dyr utrustning först, säger Anna-Karin Lindberg på ICA. Det viktigaste rådet till familjen var att äta upp all mat som de köpte hem. ICAs kock visade hur man kunde laga nya rätter av resterna i stället för att slänga dem. Familjen fi ck också lära sig att variera mellan olika typer av kött och att äta mer frukt och grönt som är i säsong. Genom att äta mer grönsaker och mindre kött minskar man matens klimatpåverkan. Läs mer på: onetonnelife.se och ICA.se/klimat SÅ KAN DU OCKSÅ VARA KLIMATSMART I KÖKET – HÄR ÄR SEX ENKLA TIPS 1 2 3 4 5 6 SLÄNG MINDRE Det kostar energi att producera mat, och att äta upp det man har i stället för att slänga och laga nytt sparar miljön. Goda tips och recept på rester finns på ICA.se/klimat FÖRVARA RÄTT Förvara maten rätt så håller den längre. Mjölk och kött ska stå i den kallaste delen av kylskåpet och grönsaker där temperaturen är lite högre. ÄT GRÖNT Välj grönsaker, rotfrukter och frukt efter säsong. Ett halvt kilo frukt och grönsaker om dagen är bra för både hälsan och miljön. VARIERA KÖTTET Variera dina val av kött och ät ungefär lika mycket nöt- och lammkött som kyckling och gris. Kyckling och gris är bättre från klimatsynpunkt, men när kor och lamm betar hålls ängar och hagar öppna, och det är bra för många växt- och djurarter. VÄLJ RÄTT FISK Kolla Världsnaturfondens fiskguide och välj grön- och ibland gul listad fisk från listan. Guiden finns på wwf.se De Den klima Den klimatsmaratsmart familjen i Hässelby: Alicja, Jonathan, rta Hannah och Nils Lindell. Matnyttigt från ICA SPARA ENERGI Laga maten smart. Använd vattenkokare för att koka upp vatten till pastan, och glöm inte att lägga lock på kastrullen. Stäng av ugnen några minuter innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. BUFFÉ 8 • 2 01 1 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40