Loading...
Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 Spara A råd om hur du tar vara på sk
örden. TEXT & RECEPT ELLINOR JIDENIUS STYLING ANNE SYDQUIST FOTO PEPE NILSSON Att göra sin egen saſt eller sylt är varken svårt eller tidskrävande. Men några saker är bra att ha koll på för att lyckas. Här får du några handfasta råd. BÖRJA MED ATT RENSA eller skära bort fula eller skadade delar på frukt och bär. De behöver bara sköljas om de är jordiga eller sandiga. Rena fl askor och burkar är a och o för bästa hållbarhet. Skölj gärna ur dem med en lösning bestående av 1 tsk natriumbensoat per 1 dl varmt vatten. Vatten som är kvar eſt er rengöringen kan orsaka mögel, så det är viktigt att kärlen är helt torra. Enklast torkar du dem på ett galler i en kall ugn som värms till 100°c. Låt dem stå kvar ca 15 minuter tills de är torra. Natriumbensoat ingår ibland också som ingrediens i saſt och sylt för att förhindra jäsning. Ämnet fi nns naturligt i lingon och hjortron. SOCKER BIDRAR INTE BARA med sötma utan har även en konserverande eff ekt som förlänger hållbarheten samt hjälper till att behålla färgen hos frukter och bär. Syltsocker är smidigt att använda när man ska koka sylt eller marmelad. Det innehåller både pektin och konserveringsmedel som ger sylten såväl fi n konsistens som bra hållbarhet. Känner du dig tveksam till att använda konserveringsmedel eller vill ha mindre socker gör du bäst i att frysa din sylt eller saſt . Ta sedan fram och tina eſt er behov. VID SAFTKOKNING KAN DU med fördel använda fullmogna frukter eller bär. Om saſt en gelear sig kan det bero på att bären är för omogna, att man tillsatt för mycket socker eller att den kokat för länge. Koka i så fall upp den på nytt och tillsätt 2–3 dl vatten per liter saſt . Fyll fl askor och burkar ända upp till kanten, på så sätt bildas ett vakuum som förhindrar uppkomst av mögel och bakterier. Om du mot förmodan skulle upptäcka mögel – kasta hela innehållet. 28 BUFFÉ 8 • 2 01 1 1 3 SOMMAREN Har du en trädgård full av frukt och bär och vet inte vad du ska göra av allt? Passa på att fylla flaskor och burkar med saft, vinäger, sylt och chutney. Här får du fyra recept och handfasta 2
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40