Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38 Matnyttigt från ICA Kundkontakt 020-
83 33 33 • kundkontakt@ica.se • www.ICA.se ICAs syn på ursprung och djuromsorg Svensk livsmedelsproduktion, omsorg om djuren och god import av utländska produkter är viktiga frågor för oss. I senaste numret av Buffé finns en artikel som lett till en del frågor om svenskt och importerat kött. ICA beklagar att utländsk import likställdes med svensk produktion med hänsyn till kontroll enligt svensk djurskyddslagstiftning. Grunden i vår kvalitetspolicy säger att ICA så långt det är möjligt ska säkerställa god djuromsorg. Med detta menar vi att: Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Djur ska hållas och skötas i en djurvänlig miljö som främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Djur ska ges tillräcklig omsorg och tillsyn. Svensk djuromsorg hör till de bästa i världen. Det är en av anledningarna till att det mesta av ICAs eget kött är svenskt. En annan är att vi vill stödja Sveriges bönder så att det svenska landskapet förblir öppet. I Sverige äter vi dock mer kött än vi producerar. I ICAs eget sortiment finns utländskt kvalitetskött från exempelvis Irland, Nya Zeeland och Danmark. ICA följer noga upp både svenskt och utländskt kött. Vi kontrollerar själva eller via revisorer tillsyn, skötsel, stallmiljö, foder och vatten, avel, läkemedelsanvändning, transporter och slakt samt gör salmonellakontroller. Vad gäller import av nötkött kontrolleras detta enligt ICAs egna kriterier. När det gäller import av griskött köper ICA enbart från Danmark, där vi följer upp att all produktion följer dansk djurskyddslag. Under ICAs eget varumärke säljs endast så kallade »Englandsgrisar« som är danska grisar uppfödda med högre krav på djuromsorg än vad dansk lagstiftning kräver. Bland annat får suggorna gå lösa till smågrisarnas födelse. Det är inte tillåtet med animaliska proteiner från blod, animaliskt fett eller kött/benmjöl i fodret. Svenskt kött. Medelhavets magi. Prova våra nya pålägg med olivolja – för en större smakupplevelse. 38 BUFFÉ 8 • 2 01 1 parsons.se/medelhavet Matnyttigt från ICA Kundkontakt 020-83 33 33 • kundkontakt@ica.se • www.ICA.se Bra att veta om ICAs kött. Vi på ICA tar mat på allvar. Och det tror vi att du också gör. För oss är det viktigt att du känner dig trygg med det du köper och att det också smakar gott, trehundrasextiofem dagar om året. ICAs kött är till största delen svenskt,men eftersom vi svenskar äter mer kött än vi producerar importerar vi utvalt kvalitetskött. På förpackningarna står det alltid varifrån köttet kommer, och en flagga förtydligar köttets ursprungsland. Allt kött, oavsett om det är svenskt eller importerat, kontrolleras enligt ett vedertaget kvalitetssystem och tas fram enligt svensk djurskyddslagstiftning. Det gäller allt ifrån uppfödning och transport till livsmedelshygien, kvalitet och spårbarhet. Mjölk och juice pastöriseras för att hålla längre. På liknande vis används modern förpackningsteknik för att förlänga köttets hållbarhet och bevara kvaliteten. På ICA finns två olika köttförpackningar: en vakuumförpackning utan syre som mörar köttet ända fram till bäst före-datum och en förpackning i skyddande atmosfär med syre och koldioxid som förlänger hållbarheten och bevarar köttkvaliteten. Där sker mörningen innan köttet paketeras. Allt ICAs nötkött möras för att det ska bli saftigt och gott att äta. Ytterst vill vi på ICA erbjuda valfrihet i köttdisken. Vi har kött som paketerats i en skyddande atmosfär och som möras i antingen tolv, tio eller sju dagar innan det paketeras. Men vi har också vakuumförpackat kött där köttet möras i förpackningen ända tills det tillagas. 34 BUFFÉ 6 –7 • 2 01 1 I förra numret av Buffé fanns det en artikel som handlade om ICAs färdigpackade kött. Tyvärr med en felaktig formulering, se artikeln bredvid.
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40