Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 »Men jag vill också visa att italien
sk mat är mer än spagetti och pizza.« VANT OCH BLIXTSNABBT hackar Robert Maglia chilin till sin spaghetti alla puttanesca na esca när han hälsar på i Buff és provkök. Gesterna aså känns italienska, passionen för maten lika – men när han pratar är det på bredaste göteborgska. Robert har sin hemmabas ända sedan barnsben. Roberts italienska pappa, som arbetade med att lossa bananer, träff ade mamman som var servitris på en krog i hamnen. Alla barndomens somrar tillbringade Robert i norra Italien, hos farmor i en liten by i regionen Trentino Alto Adige. Men trots alla minnen av solmogna tomater, ångande nykokt pasta med drivor av parmesan och långkokta raguer var det inte italienskt som gällde när Robert inledde kockbanan. Så är det också i Göteborgs Majorna, som ade om ns- – I början av 1980-talet pratade ingen om italiensk mat i Sverige. Skulle du bli något inom restaurangvärlden var det franskt som gällde, säger Robert, som förfi nade sina kockkunskaper under många år på svenska och franska toppkrogar. Först i mitten av 90-talet tände det till på allvar mellan svenskarna och det italienska köket. – Många reste till Italien. Plötsligt hyrde var och varannan svensk pittoreska stenhus i Toscana. De gick på marknader, blev lyriska över råvarorna och förstod den enkla matlagningen. Ett framgångsrikt lobbyarbete gjorde sitt till också – pota- tis, smör och hushållsost fi ck maka på sig i hyllorna för pasta, olivolja och parmesan. TILLSAMMANS MED VÄNNEN Bo Hagström, känd från teveserien »Solens mat«, ger Robert nu ut en bok med klassiska italienska rätter. – Mycket pasta förstås, men jag vill också visa att italiensk mat är mer än spagetti och pizza. Jag tror det fi nns ett sug eſt er annat. Fler och fl er upptäcker att det fi nns andra skinkor än parma, fl er ostar än parmesan – och salsiccia som ingen förstod charmen med för några år sedan har blivit älskad vardagsmat. Snart sluts Maglias italienska cirkel. Tanken på en egen restaurang i Majorna har grott en tid. Nu fi nns lokalen, renoveringen vid Mariaplan är i full gång. Roberts krogvision är tydlig och klar: Stort hjärta, enkel matlagning med mycket passion, men utan att det kostar skjortan. Kan det bli mer italienskt än så? ROBERT MAGLIA Familj: Sambon Anna och minstingen Vincent, 5 månader. Andrea, 13 år, sedan tidigare förhållande. Bonusbarnen Emma, 18, Albert, 11, och Viggo, 8 år. Ålder: 46 år. Bakgrund: Jobbat på bl a Bagatelle i Oslo, Sjömagasinet och Bistro 1965 i Göteborg och Saison i Köpenhamn. Skrivit kokböcker, bl a »Italienska desserter«. Aktuell: Med boken »Italienska klassiker« (Ica Bokförlag) samt snart med ny italiensk krog i Majorna, Göteborg. åli 65 24 BUFFÉ 8 • 2 01 1
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40