Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 Vardagsfavoriter HOKI MED TOMATER OC
H NÖTSTRÖSSEL Lenas pappa var militär så familjen reste ofta i dåvarande Sovjet unionen. Rätten är ett reseminne från sydliga Georgien. Ö Ö FÖR 4 PERSONER 1 paket frysta hokifiléer (400 g) 300 g körsbärstomater, gärna på kvist 1/2 dl färskpressad citronjuice 2 dl kalamataoliver 10 vitlöksklyftor 1 dl strimlad persilja olivolja salt, svartpeppar kokt potatis till servering NÖTSTRÖSSEL 8 valnötter 2 vitlöksklyftor 3 msk hackad koriander GÖR SÅ HÄR: 1.Tina fisken. Sätt ugnen på 225°C. 2.Dela ev tomaterna. Krydda fiskfiléerna runt om med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg dem i en oljad ugnssäker form. 3.Ringla över citronjuicen. Lägg på tomater, oliver, vitlök (behåll skalet på) och persilja. 4.Ringla över 3 msk olja. Ställ in i ugnen ca 20 minuter, tills fisken är klar. 5. Strössel: Hacka valnötterna och lägg i en skål. Skala och pressa ner vitlöksklyftorna. Tillsätt koriander och 2 msk olja. 6.Strö strösslet över fisken och servera med kokt potatis. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. LATA KÅLDOLMAR MED CRÈME FRAICHE Lenas mamma gjorde ofta kåldolmar, som Lena älskade som barn. Var det bråttom blev det den här snabba varianten. Å FÖR 4 PERSONER ca 750 g vitkål, gärna färsk eller spetskål 900 g potatis 1 gul lök 300 g fläsk- eller blandfärs 2 msk finskuren dill + vippor till garnering 1 dl lättcrème fraiche eller rysk yoghurt (17 %) ev japansk soja och ljus sirap olivolja, salt, peppar rårörda lingon till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och koka potatisen. Skala, halvera och strimla löken. Dela, skär bort rotstocken och strimla kålen. 2.Fräs löken i 2 msk olja i en stor stekpanna eller i en wok È ca 3 minuter. Tillsätt färsen och fräs den ca 5 minuter. Ta upp lök och färs på en tallrik. 3.Fräs kålen i 2 msk olja i stekpannan/woken ca 10 minuter. 4.Blanda i lök och färs och fräs ytterligare 2–3 minuter. 5. Krydda med 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Smaka ev av med lite soja och sirap. 6.Häll av potatisen och blanda med dillen. 7.Servera färs- och kålfräset med potatisen, crème fraiche eller rysk yoghurt och rårörda lingon. Garnera med dillvippor. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. DESSERTTIPS SNABB BÄRSOPPA FÖR 4 PERSONER Fördela 4 dl frysta bär, t ex björnbär, hallon eller blåbär, i 4 små skålar/koppar. Tillaga 3 påsar Varma koppen, blåbär & hallon enligt anvisning på förpackningen. Fördela soppan i kopparna och låt bären tina. Servera med en klick vaniljglass, lättvispad grädde eller en skorpa. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg om lämpliga tillbehör bjuds. BUFFÉ 8 • 2 01 1 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40