Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Linas curry SVENSKT SUPERBÄR Ladda f
rysen med lingon och ta fram i omgångar. Rårör 5 dl tinade lingon med 2 dl socker tills sockret lösts upp. Detta superbär innehåller förutom gott om antioxidanter ett naturligt konserveringsmedel som gör att de rårörda lingonen håller länge i kylen. Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se I SÄSONG NJUT NYSKÖRDAD Under augusti, september och oktober är det läge att spana efter svensk majs. Köp så färska kolvar som möjligt, med gula, spänstiga korn. Får majsen ligga för länge omvandlas sockret till stärkelse, kornen sjunker ihop och smaken försämras. Koka eller grilla och njut med smör och flingsalt. KÄRNFRÅGAN Ät färska plommon nu när de finns, eller frys in i halvor och baka paj senare i höst. Ett knep om man ska koka sylt av små plommon, som är jobbiga att kärna ur, är att koka dem hela. Räkna plommonen noga före kokning. När sylten är klar ska du fiska upp samma antal kärnor. GLADA ÄPPELTIDER Ta vara på trädgårdens skörd i möra vinbärskakor. Snabba pizzabullar TILL CA 12 BULLAR: Sätt ugnen på 200°C. Öppna en förpackning färdig pizzadeg med tomatsås (600 g) och rulla ut degen. Dra ut degen så att den blir lite tunnare och större. Bred på tomatsåsen, 150 g kokt skinka i strimlor och 3–4 dl riven ost. Rulla ihop degen längs med långsidan. Skär i 12 bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Trädgårdens fyra äppelträd gör mig glad – och lite stressad. Några muffins kanske det blir, men annars mustar jag nog hela rasket och fryser in. På sajten svepom.se (under Mat & dryck) kan du hitta ett musteri nära dig. På Buffé tänker vi redan på advent. Vilket är ditt bästa glöggtilltugg? Publicerade bidrag får Mia Öhrns »Macarons, cupcakes, cakepops« (Natur & Kultur). eri nära dig relket gde hrns Foto: Christina Sundien Vinbärsgrottor Lägg 4 1/2 dl vetemjöl, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker och 200 g smör, i bitar, i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en deg. Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar. Gör en fördjupning med tummen i mitten av varje boll. Lägg bollarna i muffinsformar. Fördela 1 dl fast svart- eller rödvinbärssylt i fördjupningen. Grädda ca 12 minuter. MOCCAPANNACOTTA Med gelésocker i stället för gelatin blir pannacottan extra snabblagad. Och veggo! FÖR 4 PERSONER: Häll 3/4 dl gelésocker och 3 dl vispgrädde i en kastrull. Låt koka 1 minut. Tillsätt 2 tsk vaniljsocker och 2 tsk snabbkaffepulver och blanda runt. Häll genast upp i 4 glas, låt stelna i kyl ca 3 timmar. Blanda 1 dl bär med 1 tsk socker och ev 1 msk rom. Toppa med bären. 14 BUFFÉ 8 • 2 01 1 ÄPPEL- OCH BANANMUFFINS Martin Koch i Stockholm tipsar om mellismuffins där äppeljuicen står för sötman. GER 12 STYCKEN: Sätt ugnen på 200°C. Blanda 3 dl fullkorns vetemjöl, 3 dl vetemjöl, 1/2 dl krossade linfrön, 1/2 dl solrosfrön, 2 tsk bakpulver, 1 tsk kanel och 2 krm salt i en bunke. Blanda ner 1 urkärnat och fint tärnat äpple, 2 gaffelmosade bananer, 2 dl konc äppeljuice, 2 ägg och 1/2 dl olja. Fördela smeten i stora muffinsformar på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Läsartips
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40