Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 1 BÄRVINÄGER Häll upp vinägern i en
vacker flaska, skriv en fin etikett och du har en uppskattad gå bortpresent. GER DRYGT 2 DL Lägg ca 1/2 dl bär, t ex blåbär eller hallon, i en väl rengjord flaska. Fyll på med ca 2 dl vit balsamvinäger. Förslut och ställ i ett soligt fönster 1–2 veckor. Sila av bären och förvara den färdiga vinägern svalt. 2 SVARTVINBÄRSSYLT MED NEKTARIN OCH VANILJ Svarta vinbär, nektarin och vanilj blir en mycket lyckad kombination. GER CA 1 LITER Skala, dela och kärna ur 6 nektariner (ca 750 g). Skär dem i cm-stora bitar. Skär ett snitt i 1 vaniljstång på längden och skrapa ut fröna. Koka upp nektariner, 8 dl svarta vinbär, vaniljstång, frön och 3/4 dl vatten i en kastrull. Koka med lock ca 5 minuter. Blanda i 5 dl syltsocker och koka ytterligare 2–5 minuter; omogna bär behöver kortare tid. Skumma av. Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar. Fyll ända upp. Sätt på lock och låt kallna. Förvara sylten kallt. 3 KÖRSBÄRSSAFT Att göra saft är ett smidigt sätt att ta vara på körsbär, som annars måste kärnas ur. GER CA 1 LITER Skölj 2 kg körsbär. Koka upp 6 dl vatten och lägg i bären. Låt koka med lock 10 minuter. Häll upp i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 minuter, tills det slutar droppa. Mät upp saften, det behövs 5 1/2 dl socker per liter avrunnen saft. Gör rent kastrullen och häll tillbaka saften i den. Låt koka upp och skumma av. Rör ner sockret och rör tills det lösts upp. Rör ut lite av saften i en kopp med 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft. Blanda ner detta i den stora saftmängden. Häll upp saften på varma, väl rengjorda flaskor. Fyll ända upp. Sätt på lock och låt kallna. Förvara saften kallt. Späd 1 del saft med 4 delar vatten vid servering. 4 PLOMMONCHUTNEY Sötsyrlig och kryddig chutney som passar såväl till kallskuret kött som på ostbrickan. GER CA 1 LITER Dela, kärna ur och skär 1 kg plommon i mindre bitar. Koka upp plommonen med 2 skalade och finhackade rödlökar, 1 msk finriven ingefära, 2 1/2 dl rött vin, 2 msk balsamvinäger, 2 kanelstänger, 1 tsk chilipulver, 1 tsk salt, 2 dl socker och ev finrivet skal av 1 apelsin i en kastrull. Koka utan lock 20 minuter. Rör då och då. Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar. Fyll ända upp. Sätt på lock och låt kallna. Förvara chutneyn kallt. 4 TIPS! Svartvinbärssylten med nektarin och vanilj blir ljuvligt god i filen. BUFFÉ 8 • 2 01 1 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40