Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 COPPA (saltad karré) Copp a är gjord
på mager t fläskköt t av den del vi kallar karré. De n är lagrad och pressad och får mogn a i vinindränkta dukar. Copp a är klassiskt italienskt smörgåspålägg som ska skäras i mvcket tunn a skivor. BRESAOLA (saltat & torkat nötkött) De t är ren t nötköt t som först kryddas och sedan torkas . Tanken gå r lite åt vårt egna torkade renkött . Bresaola är mycket mager t och ska skäras i tunn a skivor. Kötte t är mycket smakrik t och användningsområde t är ungefär som för prosciutto. Enklast drop - pa r ma n öve r lite go d olivolja och serverar me d några gröna , beska blad. Bresaola är också got t att lägga på varma rätter som en grönsaksfrittata eller pizza. PECORINO (fårost) Namne t "pecorino " täcker alla osta r gjorda i Italien på fårost. D e ha r urgammal t ursprung och spåren går tillbaka till första seklet efter Kristus. "Pecorino " finns i e n mängd olika sorte r från den milda och krämiga "pecorino fresco" som är en färskost till vällagrade sorte r med kraftig arom och hård konsistens . Go d som pålägg me n också mycket användba r i matlagning . itetsstämpla s uta n även jord - kvalitetsmärkningen DOP . De t le r at t e n vara som ha r namne t xantera s komm a från de t om - in g som garantera r at t produk - inom et t bestäm t geografisk t »sciutto d i Parma , till exempe l io-varumärket , den femuddiga ä r at t värn a o m oc h framhäva I Brvssel ha r ma n ida g e n förr skvddad e av gemenskaps - MOZZARELLA (färskost) Ursprungligen framställdes moz - zarella på buffelmjölk. Numer a tillverkas den också på komjölk. Skillnaden ligger i smaken , som blir mildare av komjölk . Mozzarella är en ren färskvara med begränsad hållbarhet. Oststvckena värms i varm t vatten och knådas till en formbar massa. Den förpackas i mild saltlag. Smaken är frisk, mild och lite salt. Den är go d naturell med lite olivolja, .svartpeppar och färska örte r men används framför allt till pizza och annan matlagning . Klassas ofta som färskost. PARMESANOST (kornig hårdost) Parmesan , eller "parmigiano - reggiano " som de n egentligen heter, har tillverkats i Italien sedan 1200-talet . De t är en mvcket hård oc h smakrik os t som mogna r långsam t med e n lagringstid up p till 2- 3 år. Parmesan är känd över världen och används främst i matlagning som smaksättning . De n ska alltid serveras nyriven oc h är också läcker at t bara hyvla direk t över charkuterier , sallad oc h pasta. Parmesan har även sin plats på bufféborde t at t hyvla eller skära i bitar sam t givetvis på ostbrickan . OLIVER I Italien odlas inte mindre än 300 olika sorters oliver. D e oliver som ma n äter är inte desamma som används till olivoljeframställning . Grön a oliver skördas tidig t meda n d e svarta får sitta kvar oc h mogna , ju längre desto mörkare . Till d e allra godaste ätoliverna hö r "taggiasca" som odlas i Liguria (längst fram på bilden) . D e är ganska små och ljusbruna men mörkna r ju längre man sparar dem . Prova att marinera oliverna i lite olivolja med exempelvis örtkryddor , citron eller vitlök . •
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48