Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44 Dialog! Skriv gärna till Dialog. Skr
iv och tyck till. Skriv om sådant som är bra - och givetvis om sådant som är mindre bra. Vår ambition är att alla ska få svar, vi förbehåller oss rätten att korta ner de publicera bidragen. Adressen är Buffé, Dialog, Box 6630, 11384 Stockholm. E-post: buffé@forlaget.ica.se Lisbeths krönika Varför recept Kärleken till italiensk mat Det var till Italien som jag åkte på min första charterresa i tonåren. Jag minns det som igår när jag bläddrar i korrekturet till det här Buffénumret. Även om det fanns inslag av både äventyr och förälskelse under resan, så är det maten jag särskilt kommer ihåg. På den tiden var de t helpension i priset . Vi åt lunch och midda g på de n lilla restaurangen intill vånings - hotelle t - de t var e n lyx för mamm a at t få sätta sig till duka t bor d i fjorton dagar. De t var hä r jag blev riktig t introducera d till den italienska klassikern spagett i oc h köttfärssås - som förrät t vid lunchen ! I mit t föräldrahem var de t fortfarande makarone r som gällde oc h hederlig t rullade köttbulla r eller pannbiff. Minnen a därifrån blev inspiration till alla d e variante r av köttfärssåser - gryto r eller vegeta - riska röro r som jag förset t mi n egen familj me d genom åren . Jag minn s också deras kyckling. De n var så sago - likt got t anrätta d så jag beställde de n säker t varan - na n dag . At t jag var nybörjare i de n italienska kryddninge n insåg kyparen oc h visste efter någo n da g at t de t skulle vara "n o rosmarin" . Rosmari n är en krydda som jag först med åren lär t mig at t upp - skatta efter förtjäns t och numer a ofta använde r till kycklingrätter . E n tredje go d sak var de genial t enkla desserter - na. Frukt , placerad på assiett oc h me d en kniv at t skala oc h pvssla med så at t de n skulle ta lite tid at t äta upp . Så enkel t hade vi aldrig servera t en efterrät t i föräldrahemme t - det skulle åtminston e skäras en fruktsallad . De n enkla idén ha r jag sedan praktisera t genom åren . E n fjärde sak jag lärde mig från denn a resa: at t äta brö d uta n matfet t till maten . Jag tvekte de t såg snitsig t u t at t bryta brö d och till och med dopp a bröde t i soppa n eller torka up p såsen med . Jag minn s också at t jag till mi n förvåning inte gick up p et t end a hekt o i vikt trot s at t jag äti t frukost , lunc h och midda g med förrätt , varmrät t och desser t i fjorton dagar. Jag som ständig t försökte småbant a i tonåren . Hä r var de t i stället rejält med mat . Me n de t är klart ; långpromenadern a på stranden för at t spana trevlig t sällskap gjord e j u sit t till.. . Ja, italienarna kan konsten at t laga ma t me d variation so m är br a för både kroppe n och själen, at t ta sig ti d me d mate n och at t njuta av livet. Jag har en del kvar at t lära, trot s at t de t gåt t me r än tretti o år sedan jag var dä r första gången . Lisbeth Kohls (Konsument & kvalitet, ICA AB) med jätteräkor? "I Buffés julnummer fanns det ett recept med scampi. Konsumtionen av dessa räkor ställer till stora problem. Fiskodlingarna har stor negativ påverkan på miljön. Och den lokala befolkningen blir av med sina möjligheter att försörja sig på fiske för en lång tid framöver. Mangroveträsken huggs ner för att göra dammar till räkodlingen, och i vissa fall tas även risfält ur drift för att odla räkor på. Vi i nord kan inte hålla på att bara ta och ta av de resurser som finns i syd. Det är inte rättvist att vi ska kunna leva "lyxliv" medan resten av världens befolkning lever på minimala resurser." Linda Mathiasson Svar: Vi känner till problemen, och är därför sparsamma med att ha med dessa räkor i recepten - trots att vi vet att jätteräkor är mycket uppskattade. Förekommer jätteräkor så försöker vi hitta alternativ - tex vanliga ishavsräkor. Tony Wallin, chefredaktör Var står ICA:s inköpare i denna fråga? Sedan flera år har ICA restriktioner på inköp av dessa räkor på grund av att odling av tropiska jätteräkor kan orsaka negativa effekter på ekosystemen i många länder. ICA:s krav vid inköp är därför att de jätteräkor vi har i sortimentet inte kommer från odlingar utan är "vilda" och fångade i havet. Edgar Sesemann, inköpsdirektör, ICA Handlarnas AB Efterlyser husmanskost? "När kommer recept på husmanskost? En rätt i varje nummer kanske? Ungdomar som idag bildar eget hem vill kunna bjuda sina föräldrar sådant men det känns knepigt att ringa och fråga hur det tillagas! Obs! Viktigt!" Gunilla "Jag läser med stort intresse recepten i tidningen varje gång den kommer. Vad jag saknar är recept på vanlig husmanskost. Nog tycker jag att i varje nummer borde man ha med något sådant. Husmanskost verkar ju vara lika främmande för våra ungdomar som taco och tex-mex är för oss." Lars Karlsson, Lickershamn Svar: Visst ska vi bli bättre på traditionell husmanskost! Men vår ambition är att i första hand servera recept som passar in på dagens krav på bra sammansättning och kort tillagningstid. Många traditionella husmanskosträtter kan då kännas lite otidsenliga. Svårläst! "I Buffé nr 1 har ni använt versaler ofta, tex under bilden av Kocklandslaget, sid 5. För mig blev det - som användare av glasögon - mycket besvärligt att läsa, bokstäverna flyter liksom ihop. Kan det tänkas att ni återgår till den form av bokstäver som användes i tidigare nummer? För övrigt läser jag - och gillar tidningen - ivrigt från pärm till pärm." Solveig Sköld Svar: De versala bildtexterna är nu borttagna. För alla? "Så bra att ni i fortsättningen vill skriva om recepten innehåller gluten eller inte. Det borde ni ha tänkt på för länge sedan. Det börjar ju bli en folksjukdom. I mån av plats, säger ni. Det är nog snarare i mån av vilja. Ni vet väl att redningar blir mycket bättre av maizena än vetemjöl? Lycka till med skapandet av bra recept som alla kan ha glädje av, även allergiker." Arne Johansson "Jättebra att ni äntligen tar tag i detta med allergier. Men ni kan förbättra er många pinnhål genom att i era tips kombinera de olika allergierna. Ett ex, sid 29 i Buffé nr 1. Att bjuda på äkta majonnäs i stället för lättmajonnäs. Mitt tips är att bjuda på den fettfria så kan även äggallergiker äta den. Det står att ni rekommenderar choklad till kaffet och mjölkfri sort till den som inte tål vanlig. Vilken sort är det? Är det annan än AfterEight är jag mycket intresserad av att få veta vilken." Monica Eriksson Svar: Väldigt många har hört av sig med synpunkter på att vi ger tips för allergiker. De flesta är positiva men vill att vi ska bli ännu bättre. Det är vår ambition, men det kommer alltid att finnas tillfällen där någon eller några känner sig utelämnade. På frågan om mjölkfri choklad svarar vår expert Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson: I mörk, ren choklad av god kvalitet tillsätts ingen mjölkingrediens. Välj tex Marabou eller Lindt. Läs alltid innehållsdeklarationen!
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48