Buffé 1
MAXAD POKÉ MED LAX En bädd av ris som toppas med
en massa gott! Kontraster i färg, smak och konsistens är viktigt. Riset smaksätts med mirin, sött japanskt risvin. FÖR 4 PERSONER 200 g lax i bit (gärna salma eller fröya) 1 schalottenlök 3 dl färdig kimchi eller snabbkimchi (se recept) 1 sats sesamsås (se recept på nästa sida) avokado, gurka, färsk koriander, salladslök, vita eller svarta sesamfrön och ev rostad lök till servering MARINAD 1 röd chilifrukt 1 ½ msk finriven ingefära 1 dl färskpressad limejuice (ca 3 lime) 2 dl japansk soja ½ dl mirin ½ dl sesamolja RIS 250 g sushiris eller annat rundkornigt ris, t ex grötris 2 msk mirin salt nns vid respektive recept på ica.se/buff e fi För alla GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med marinaden. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser. 2. Skär laxen i cm-stora tärningar. Skala och fi nhacka schalottenlöken. 3. Blanda lax och lök med marinaden. Låt marinera i kylen 10–60 minuter. Ju längre den marinerar desto mer smak. 4. Ris: Skölj och koka riset enligt anvisning på förpackningen med ½ tsk salt. 5. Ta från värmen och smaksätt det varma riset med mirin. Låt svalna tills riset är ljummet. 6. Servering: Lägg upp ris runt kanterna i 4 skålar (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Lägg på marinerad lax och kimchi, avokado, gurka och koriander. Ringla över sesamsås och strö över salladslök, sesamfrön och gärna rostad lök. A BOWL Drivs av Rima Ismail och Samir Kersh, båda med ett gediget förflutet i krogbranschen. Samirs familj står bakom flera av Stockholms innovativa restauranger: Maxo’s (pappa Maxo), Falafelbaren (bror Nidal) och Kersh kafferosteri (bror Adel). Fler pokéställen i Stockholm: Hawaii Poké och Orange County. SNABBKIMCHI På A Bowl tvekar de att kalla detta kimchi eftersom den inte görs enligt konstens alla regler. Men gott blir det! FÖR 4 PERSONER: Skölj 1 salladskål (ca 700 g) och skär i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg kålen i ett durkslag. Strö över 2 msk salt. Låt stå 3 timmar i rumstemperatur. Skölj sedan bort saltet och krama ut vätskan. Dela, kärna ur och fi nhacka 1 röd chilifrukt. Skala och hacka 1 vitlöksklyfta. Skiva 1 salladslök tunt. Skala och skiva 400 g rättika tunt. Rör ihop chili, vitlök, salladslök, 1 msk fi nriven ingefära, 4 msk harissa och 1 dl vitvinsvinäger. Blanda med kålen och rättikan. »Massera« gärna in smakerna med händerna. Låt stå övertäckt i kylen i press 1 timme till 2 dygn, beroende på hur krispig man vill ha den. B UFFÉ 1 • 2 0 1 7 11