Buffé 1
FRUKT-CARPACCIO MED VIT CHOKLADSÅS Skär kiwin rik
tigt tunt, då är den god att äta med skalet på. FÖR 4 PERSONER Grovhacka 100 g vit choklad. Koka upp 1 dl vispgrädde i en kastrull. Ta från värmen. Rör ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt 1 tsk fi nrivet limeskal. Skär 2 kiwi och 2 sharon riktigt tunt, gärna med hjälp av en mandolin. Lägg upp frukten på 4 assietter. Toppa med vaniljglass. Ringla över den ljumna chokladsåsen. Garnera gärna med mynta. SYRLIGA SKAL Precis som med andra frukter innehåller skalet från citrusfrukter ännu mer fi brer och näringsämnen än fruktköttet. Det är vanligt att skalet innehåller rester av bekämpningsmedel, och därför är det bäst att välja ekologiskt om man ska använda det i matlagningen. Citronskal har en frisk och syrlig smak som passar i både småkakorna och fi sksoppan. Riv av det yttre, färggranna skalet och lämna kvar den vita hinnan närmast fruktköttet; den har en bittrare smak. Riv strax innan skalet ska användas så att det inte torkar och tappar smak. Ta vara på rubbet Buff é har tjatat länge nu om att inte slänga broccolistammen. Men det fi nns ju mer att tjata om. Finstrimla det gröna på purjon och strössla över soppor och grytor, eller släng ner i omeletten eller det stekta riset. Tunt skuren blomkålsblast och stam är super i en wok eller kokt med en klick smör. Och fast man inte tror det – ananasstocken är inte så dum, tunt skuren. Jonas – trogen skalman En klassiker i skalsammanhang! 1953 började svenska företaget Mekanoverken tillverka potatisskalaren Jonas. Rostfritt stål och vickbar kniv blev starka framgångsfaktorer. Jonas har fått en uppsjö av »look-alikes« genom åren. Skala inte dessa – så klart! Mjukt skal stör inte utan är en del av smakupplevelsen. Så skala inte fi kon, sharon, zucchini och aubergine. Skalboosta grytan Spara putset från kött och skalen från grönsakerna när du preppar för köttgryta. Lägg puts och skal (inte jordiga förstås) i en kastrull, slå på vatten och låt småkoka några timmar till en schyst buljong. Sila och använd i grytan du lagar eller spara i frysen till en annan gång. B UFFÉ 1 • 2 0 1 7 23 nns vid respektive recept på ica.se/buff e fi För alla