Buffé 1
Tisdag GREKISK TORSK ALLT-I-ETT Tina torsken i ky
lskåp över natten. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Lägg 500 g halverade små potatisar, 2 röda paprikor i bitar, 2 klyftade rödlökar och 250 g kvartade champinjoner i en ugnssäker form. Blanda med 3 msk olivolja, 1 tsk torkad rosmarin och 1 tsk salt. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Finriv skalet från 1 liten tvättad citron. Skär bort allt det vita och skär fruktköttet i mindre bitar. Blanda citronskal och -hack med 2 msk kapris, 2 msk olivolja och ½ msk torkad rosmarin. Skär 1 paket tinad MSC-märkt torskfi lé (ca 400 g) i bitar. Krydda fi sken med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Fördela över grönsakerna. Ringla över citron- och kaprisblandningen. Ställ tillbaka formen i mitten av ugnen tills fi sken är klar, ca 15 minuter. Servera gärna med fetaostkräm (se tips). FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: servera med laktosfri fetaostkräm. Gör mjölkproteinfri: servera med tofukräm i stället för fetaostkrämen. Onsdag ITALIENSK PASTAGRATÄNG Jättehungrig? Servera med köttbullar. FÖR 4 PERSONER Koka 300 g pasta (t ex penne) enligt anvisning på förpackningen. Häll av och låt rinna av. Sätt ugnen på 225°C. Fräs 2 fi nhackade gula lökar i 2 msk olivolja i en stor gryta ca 5 minuter. Tillsätt 2 hackade vitlöksklyftor, 4–5 sardeller (i olja), 1 ansad, hackad fänkål och 1 dl oliver. Fortsätt fräsa ca 5 minuter. Krydda med 2 tsk paprikapulver och ½ tsk chilifl akes. Rör ner 2 förp krossade tomater (à 400 g), 2 dl vatten och 3 msk hackad fryst persilja. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg den kokta pastan i en smord ugnssäker form. Häll över tomatsåsen. Toppa med 2 dl riven lagrad ost. Gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills osten smält och fått fi n färg. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri pasta. Fri från laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ. Gör äggfri: välj äggfri pasta. Torsdag LINS- OCH TOMATSALLAD Matigt, smakrikt och färgglatt. FÖR 4 PERSONER Lägg 1 tunt skivad rödlök i en stor skål. Strö över 1 msk strösocker och blanda tills löken börjar safta sig. Tillsätt ½ dl rödvinsvinäger, ½ dl olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Rör ner 2 förp sköljda, avrunna kokta linser (à 380 g) och 3 msk hackad fryst persilja. Låt stå 10 minuter. Tillsätt 250 g halverade körsbärstomater och 2 skivade saltgurkor. Toppa med 1 dl oliver och 150 g smulad fetaost. Servera gärna linssalladen med en god stekt eller grillad korv. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost. Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaost mot tofu. Fredag UGNSKYCKLING MED AJVARSKY Milt eller starkt – det väljer du! FÖR 4 PERSONER Blanda 1 dl ajvar relish (mild eller stark), ½ dl ketchup, 1 msk rörsocker, 1 msk rapsolja och 1 tsk salt i dubbla plastpåsar. Lägg ner 900 g frysta, tinade kycklingben. Knyt ihop påsen och skaka. Låt stå i rumstemperatur ca 10 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Lägg kycklingen i en ugnssäker form tillsammans med marinaden. Ställ in i nedre delen av ugnen tills kycklingen är klar, ca 40 minuter. Vänd kycklingen och ös med skyn ett par gånger under tiden. Servera med ajvarskyn samt gärna potatismos, gröna ärter och citronklyftor. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. En bättre vardag! Gör en kräm av fetaosten till lins- och tomatsalladen – eller bjud krämen till den grekiska torsken. Mosa 150 g fetaost med 2 dl turkisk yoghurt (10 %). Rör ner fi nrivet skal av ½ citron, 1 tsk färskpressad citronjuice och 2 tsk fl ytande honung. Smaka av med salt och peppar. Mycket smak och mat för pengarna! B UFFÉ 1 • 2 0 1 7 29