Buffé 1
tips! Byt ut gulbetor mot rödbeta, palsternacka,
edamamebönor, tofu eller stekt svamp. SESAMSÅS Krämig sås på kokosgrädde och tahini att ringla över pokén. FÖR 4 PERSONER: Mixa 1 dl kokosgrädde, ½ dl japansk soja, 2 msk mirin, ¾ dl tahini (sesampaste), 1 tsk fi nriven ingefära, ¼ röd chilifrukt, ½ msk färskpressad limejuice och ev lite fl ytande honung slätt med en stavmixer. POKÉ MED GULBETA, LIMEDRESSING & SESAMSÅS Syrlig dressing och krämig sås gör skålen matig, spännande och smakrik. FÖR 4 PERSONER 500 g gulbetor 2 dl svart ris (kan bytas ut mot sushiris) ½ gurka 8 körsbärstomater 1 salladslök 2 mogna avokador 1 mango, gärna lite omogen 1 röd chilifrukt 2 dl hackad färsk koriander 3 dl färdig kimchi (se recept) 1 sats sesamsås cashewnötter, sesamfrön och färsk koriander till servering LIMEDRESSING ½ röd chilifrukt ½ dl japansk soja 1 msk mirin 1 msk färskpressad limejuice 1 ½ msk finriven färsk ingefära GÖR SÅ HÄR: 1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. 2. Limedressing: Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser. 3. Skala och koka gulbetorna tills de är al dente, så de har lite tuggmotstånd, 15–30 minuter. Skär sedan i cm-stora tärningar. Blanda de varma gulbetstärningarna med 2 msk av limedressingen. 4. Dela, kärna ur och tärna gurkan fi nt. Kvarta tomaterna. Skär salladslöken i tunna skivor. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i små tärningar. Skala och skär mangon i små tärningar. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. 5. Servering: Lägg upp ris runt kanterna i 4 skålar (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Ringla lite sesamsås över riset. Fördela gurka, tomat, mango, avokado och koriander i skålen. Ringla resten av limedressingen över grönsakerna. Lägg gulbetan i mitten och cashewnötter på sidan. Ringla över mer sesamsås. Toppa med salladslök, sesamfrön och koriander. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Poké – bygg så här En poké kan varieras i det oändliga utifrån tre olika »lager«. 1. RIS: I princip fungerar allt ris, men rundkornigt ris, som sushi- eller grötris, har en »tuggig« kärna. Jasminris, svart eller rött ris går också bra. Smaksätt ev det varma riset med mirin (sött japanskt risvin). 2. MUNSBITAR/FISK: Poké görs traditionellt på marinerad fisk. Mager fisk, som gös eller tonfisk, passar den som vill att marinaden tar för sig ordentligt. Fet fisk, som lax och makrill, smakar mer i sig och smälter på ett annat sätt i munnen. Abborre och bläckfisk funkar också (fisk märkt med MSC garanterar att den kommer från hållbara bestånd). För en grön variant, marinera betor, palsternacka, morot, tofu eller edamamebönor. Eller toppa med ett mjukkokt ägg. 3. YTTERLIGARE SMAKER: Fritt fram för fantasi. T ex mango, äpple, nötter, frön, sallad, kimchi, gurka, salladslök och örter. B UFFÉ 1 • 2 0 1 7 13