Buffé 1
NYTT & HETT! Januari KLIMATSMART PROTEIN VINN 500
KR I MATPENGAR Billigaste rätten Det är sällan som ekonomin är på topp i början av ett nytt år. Men visst går det att laga god och hälsosam mat för det. Visa oss i Buffés Instagramtävling på temat billiga rätten! Är du en fena på att laga på rester, göra prisvärda storkok eller med enkla medel skapa goda rätter för en billig peng? Då tycker vi att du ska ta en bild på din billiga rätt och tagga med #buffebilden på Instagram. Beskriv receptet i korthet och ange mängder. Senast den 5 februari vill vi ha ditt bidrag. Se till att ha ett öppet konto. En jury utser tre vinnare. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Insekter, musslor och raps – i framtidens mat kanske får karrén och laxfilén i framtiden konkurrens av färs på syrsor och shark (»chark« gjord på musselkött). I Vinnovas tävling för att ta fram klimatsmarta proteinalternativ deltog 14 olika projekt med allt från insekter och musslor till raps, gråärter och havre som bas. I tävlingen bedömdes framför allt smaken men även konsistens, utseende och hur enkelt det var att tillaga. Det vinnande bidraget var en kräm gjord på svampen kejsarhatt och lupinbönor. Krämen serverades på en minihamburgare där både bröd och burgare också hade lupin som bas. Kocken Tareq Taylor som satt i juryn var imponerad av det vinnande bidraget, som han tror har en stor marknadspotential. På andra plats kom ett klimatsmart svampprotein och på tredje plats färs gjord på syrsor och mjölmask. Pasta, pesto, sojabönor och krossade tomater i en matig bondsoppa. Vad lagar du själv för hyfsat billig mat? Var med i Buffés Instagramtävling med chans att vinna 500 kronor i matpengar. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 10 februari. Se fullständiga tävlingsvillkor på ica.se/buff e. KOCKTÄVLINGAR UTMANAR MED VEGETARISKT Grön tävlingsmat Lundakocken Alexander Sjögren är Sveriges hopp i Bocuse d’Or. det pratas flitigt om mer grönt på krogen. Trots det ser många krogrätter fortfarande förvånansvärt traditionella ut, med köttet i fokus. Men kanske vänder det på allvar nu. Årets stortävlingar visar vägen mot en grönare värld. Säkert chockades en och annan kock svårt när tävlingsuppgiften i årets Bocuse d’Or avslöjades. I detta anrika VM för kockar har hummer, gåslever och kaviar varit mer eller mindre givna ingredienser. Men i årets tävling den 24 januari ska 24 finalister åstadkomma en helt grön rätt, fri från allt vad kött, fisk, mejeri och ägg heter. Ytterligare en uppgift ingår dock, med en mer förväntad råvara i fokus – fransk bressekyckling. Någon måtta får det ändå vara! På hemmaplan kör Veggofokus i Årets kock. Morot spelade huvudrollen i Årets ekokock. Årets kock på en liknande linje, om än lite mjukare. De åtta finalisterna skapar, som en av två tävlingsuppgifter, fem vegetarisB UFFÉ 1 • 2 0 1 7 7 ka smårätter. Uppgiften är en utveckling av förra årets tänk då hälften av det som landade på tävlingstallrikarna skulle vara grönt. Årets Kock avgörs den 2 februari, för första gången någonsin i Malmö. I Årets ekokock, som ägde rum i slutet av förra året, spelade varken fågel, fisk eller kött huvudrollen. I stället bestod tävlingsuppgiften i att skapa en rätt med morot i fokus. Viktor Arabzadeh från Göteborg vann med en tallrik där både saltrostade morötter och kräm på morot med brynt smör och halm ingick. Morotsblasten bjöds både friterad och pulvriserad. En bit ekologisk lammfilé fick spela en biroll som tillbehör. #buffebilden TÄVLA OCH VINN Foto: Madeleine Landley Bildkälla: Krav Foto: Gastronomi Sverige