Buffé 1
Skala upp! Fritera rotfruktsskal till chips, mixa
hela bananen till smoothie och skiva kiwi till tunn carpaccio – med skal förstås! FRITERAD BAKPOTATIS Extra lyxig bakad potatis där skalet friteras och fylls. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Lägg 4 bakpotatisar på en bakpappersklädd plåt. Stick några hål i potatisarna. Baka i mitten av ugnen ca 45 minuter, eller tills de är mjuka rakt igenom, testa med potatissticka. Låt svalna lite. Halvera potatisarna på längden och gröp ur dem, men lämna ca ½ cm potatis kvar i skalet. Blanda inkråmet med 1 dl riven lagrad ost, 1 tsk torkad dragon, 1 msk smör och 1 tsk salt. Hetta upp 1 liter rapsolja i en kastrull till 170°C. Fritera skalhalvorna tills de är frasiga och har fått fi n färg, 5-10 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Sätt ugnen på 250°C grill. Lägg skalhalvorna på den bakpappersklädda plåten och fördela inkråmet i dem. Strö över ½ dl riven lagrad ost. Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 minuter. BANAN- & CHOKLADSMOOTHIE MED SKAL Välj en riktigt mogen, gärna brun banan. GER 2 GLAS Skär 1 mogen ekologisk banan i bitar (med skal) och lägg i frysen minst 1 timme. Mixa den frysta bananen med 5 dl mandeldryck, 2 msk kakao och 2 msk osötat jordnötssmör slätt i en blender. CITRUSMARMELAD MED INGEFÄRA Vill du ta andra citrusfrukter är det bara att byta ut, så länge du håller samma vikt. Och väljer ekologisk frukt. GER 2 LITER Tvätta 600 g apelsiner, 1 grapefrukt och 400 g citroner väl i varmt vatten. Torka dem och skär bort ändarna. Skär frukten i klyftor och ta bort ev kärnor. Mixa i en matberedare till ett fi nt hack. Koka upp det mixade med 4 dl vatten, 1 kg syltsocker och ½ dl riven ingefära i en stor kastrull. Låt koka utan lock på svag värme ca 15 minuter. Rör då och då. Ta bort ev skum som bildas efter hand med en hålslev. Låt svalna något och fyll i väl rengjorda glasburkar. Låt svalna helt och förvara kallt. SKALIGA ROTISCHIPS Fritera skalen när du skalar potatis, rödbetor, palsternacka och morot. Se till att skalen är ordentligt borstade och rena från jord och smuts. GER 1 LITER CHIPS Hetta upp 5 dl rapsolja i en liten kastrull till 170°C. Lägg ner 5 dl skal av eko-rotfrukter (de ska vara torra; är de blöta så låt dem först rinna av på hushållspapper) i omgångar i oljan. Fritera 2–3 minuter, lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Tips! Ska du fritera rödbetsskal är det bra att skölja skalen noga så färgar de inte av sig. 22 B UFFÉ 1 • 2 0 1 7