Buffé 1
BAKAD SÖTPOTATIS Lägg halvor av sötpotatis med sk
alet upp så blir det krispigt gott. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Skär 4 sötpotatisar (ca 800 g) i halvor på längden. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringla över 1 msk olivolja och strö över ½ tsk chiliflakes, ½ tsk paprikapulver och 1 tsk flingsalt. Gnid in halvorna med olja och kryddor. Lägg med snittsidan ner. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter. Prova med en potatissticka att potatisarna är mjuka. STOPPA SVINNET Det blir mer mat och näring kvar i grönsaker, frukt och rotfrukter om man låter skalen sitta kvar. Och rent ekonomiskt är det en fördel att inte skala. När det gäller potatis blir det så mycket som var femte potatis som går bort i skal. Om möjligt, skala hellre efter kokning. Så här mycket skalar du bort: Jordärtskocka: 20 % Morot: 5 % Potatis: 20–25 % Päron: 20 % Rödbeta: 15–20 % Äpple: 20 % B UFFÉ 1 • 2 0 1 7 21