Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Buff éredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Receptansvarig: Sofi a Nilsson, sofi a.nilsson@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Katarina Sjöberg, Henrica Dieden Bark Webbredaktör: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done NL/028/001 Tryck: Roto Smeets På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICA-kort. Mer info på ica.se. Nästa nummer kommer 17 februari Skönt grönt & vita proteiner Laga vintervitt med kyckling, torsk och vita bönor – och lär mer om våra proteiner. Eller gå på grönt med kål i alla dess former. Och så djupdyker vi i frysdisken och skapar smarta, snabba rätter. Plötsligt var de bara där, som svampar i marken. Galet maxat och något av en konst att »drickäta«. Den nya milkshaken utan hämningar stavas freak shake. Recept Sofi a Nilsson Foto & styling Eva Hildén STRAWBERRY FREAK SHAKE Sött är det, och mätt blir man! Dela med en vän eller någon du håller lite extra kär. FÖR 1 PERSON Doppa kanten på ett glas i smält mörk choklad. Rulla i hackade hasselnötter. Låt stelna i kylen. Mixa 2 dl vaniljglass med 1 dl mjölk (3%) och 2 msk jordgubbssylt eller 1 dl frysta jordgubbar. Häll upp i glaset. Toppa med vispad grädde, donut, små chokladkakor (t ex oreo mini) och en liten chokladboll. Ringla över chokladsås. Stick ner ett sugrör. Gå loss! Det fi nns faktiskt ingen hejd på vad du kan toppa din freak shake med. Olika sorters kakor, bakverk, strössel, godis, bär, frukter, såser… Valet är ditt! Vinn 300 kronor i matpengar! 2. Vinnare i Vinnovas tävling A. Kejsarhattskräm B. Bananskalsmjöl C. Svampprotein 3. Risets färg till gulbetorna A. Rött B. Svart C. Vitt 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buff e, mejla svarsraden till tavling.buff e@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 31 januari. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 17 februari. 1. Trogen skalman i köket A. Johan B. Jovan C. Jonas 4. Har lunchat på The Kitchen A. Beyoncé Knowles B. Hillary Clinton C. Michelle Obama DECEMBERNUMRETS RÄTTA RAD: 1B, 2C, 3C, 4B, 5A 5. Bakade karrén blir till A. 4 rätter B. 3 rätter C. 5 rätter Kål, kål, kål... Julias vita proteiner. Karolines supergröna. till sist... Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. B UFFÉ 1 • 2 0 1 7 39 Freak out! För alla Se ica.se/buff e Poké sharing Hawaiianska rätten poké bjuds traditionellt i skål till var och en. Vill man bjuda flera kan det vara fint att lägga upp allt på ett stort fat i stället. Eller kör på tacostuket och lägg alla »byggstenar« i skålar och låt var och en kompa sin egen skål. Poké poké Ska hawaiiansk poké bli vår nya favoriträtt? Vi smakar på en trendig sallad som till upplägget påminner om sushi – och tacos. Text Anna Kågström Recept A Bowl Foto Charlie Drevstam H 10 uvudråvaran är rå fi sk, vilande på en bas av rundkornigt ris. Vegosar kan få betor, tofu, svamp eller ägg. Så långt påminner grunden för den hawaiianska salladen poké om ett slags demonterad sushi. Sedan kommer alla de goda smaktilläggen: grönsaker, frukt, nötter, örter, marinad, sås… Variationen på den hawaiianska matiga salladen är oändlig. – Poké är klockren snabbmat och en rätt som man kan leka och experimentera med nästan hur mycket som helst. Det är också den perfekta fest- och plockmaten. Allt kan förberedas, säger Samir Kersh. B UFFÉ 1 • 2 0 1 7 Han och Rima Ismail driver tillsammans den lilla restaurangen A Bowl, som var först ut med att servera poké (uttalas »pokeh« eller »poh-kay«) i huvudstaden. I dag fi nns fl era ställen. Poké uppstod som en enkel ta tillvara-idé bland hawaiianska fi skare. De fi skbitar som blev över av dagens fångst marinerades och lades på en bädd av ris. Genom åren har den enkla rätten spridits och utvecklats på sin färd åt olika håll över Stilla havet, inte minst till Kalifornien, där den plockats upp som hälsorätt. Rima och Samir smakade sina första pokés under en resa till Bali. När de nu driver eget i en liten lokal några trappsteg upp från Mariatorget i Stockholm har de lagt till sina personliga smaker. Bland annat har de tidigare haft en Mellanöstern-inspirerad poké på bulgur och med harissamarinerad lax, citron, persilja och bakade tomater. Under svampsäsongen strösslades veganpokén med picklade kantareller. – Framöver kommer även en försvenskad variant med lax eller palsternacka, äpple, fänkålsdill och en sås på pepparrot, säger Rima. Dessutom ska gästerna kunna få en varm buljong vid sidan av sin poké. 12/19/2016 9:46:55 AM