Buffé 1
24–7 grundrecept INGEFÄRSBAKAD FLÄSKKARRÉ Klappa
in köttet med citrongräs, vitlök och ingefära. GER CA 1,2 KG BAKAD KARRÉ ca 1,8 kg fläskkarré i bit 4 vitlöksklyftor 3 citrongrässtjälkar 4 msk finriven ingefära 2 msk konc kycklingfond salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Skala och fi nhacka vitlöken. Ta bort det yttersta bladet på citrongräset, dela längs med och fi nhacka. Blanda vitlök, citrongräs, ingefära, 3 tsk salt och 1 tsk peppar. 3. Putsa köttet. Klappa in det runt om med kryddblandningen. 4. Lägg köttet i en ugnsform. Blanda fonden med 3 dl vatten, häll runt om. Ställ in i mitten av ugnen 1–1 ½ timme, tills innertemperaturen är 70°C. 5. Låt köttet vila ca 10 minuter. Skiva det tunt. NUDELSALLAD MED INGEFÄRSBAKAD FLÄSKKARRÉ Blanda dressing och fi xa nudlar – sedan är det så gott som klart! FÖR 4 PERSONER ca 400 g ingefärsbakad fläskkarré (se grundrecept) 200 g nudlar (ägg- eller ris-) MED SVAMPSÅS & ROSTADE ROTFRUKTER Tokenkelt med färdig sås! FÖR 4 PERSONER ca 400 g ingefärsbakad fläskkarré (se grundrecept) 1 kg blandade rotfrukter 3 dl färdig svampsås olja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skölj och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg på en plåt och blanda runt med 2 msk olja, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter. 3. Värm såsen. Servera karrén med rotfrukterna och svampsåsen. 1 romansallad 250 g frysta, tinade sojabönor 2 dl hackad koriander 1 dl rostade grovhackade jordnötter DRESSING 3 msk kallpressad rapsolja 3 msk japansk soja 1 msk risvinäger 1 msk finriven ingefära 2 tsk honung GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen och spola dem kallt. Strimla köttet i mindre bitar. 2. Skölj och strimla salladen. Blanda dressingen med nudlar, sojabönor, sallad och hälften av koriandern. 3. Lägg på ett stort fat. Toppa med nötter och resten av koriandern. Servera direkt. BANH MI – SNABB VIETNAMESISK MACKA Trendig vietnamesisk macka i baguette. Kombon kryddig karré, leverpastej och picklad gurka är en hit. FÖR 4 PERSONER 400 g ingefärsbakad fläskkarré (se grundrecept) ½ gurka 1 msk ättiksprit (12 %) 2 msk strösocker 1 finhackad röd chilifrukt 75 g bredbar leverpastej 4 minibaguetter eller 1 stor 4 salladsblad 2 dl rivna morötter 1 dl majonnäs 1 msk srirachasås 1 dl färsk koriander GÖR SÅ HÄR: 1. Skiva gurkan tunt. Blanda med ättika, socker och chili. Låt stå ca 20 minuter medan resten av smörgåsen görs i ordning. 2. Dela baguetterna längs med. Bred på leverpastejen. Lägg på salladsblad och morötter. Blanda majonnäsen med srirachasåsen och ringla över. Fördela fl äskkarrén på. Toppa med den picklade gurkan och koriander.