Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 giganten paul prudhomme Det skulle k
unna vara typiskt amerikansk dollarjagande flåshurtighet när en av kockvärldens legender gång på gång basunerar ut sitt motto. • Jag träffar giganten Chef Paul Prudhomme, 52, hemma i hans trädgård på Mandeville Street i New Orleans, bara något kvarter öster om French Quarter. Tanken på klyschor och misstanken att bli nonchalerad av en diva blåser bort som vore de tagna av en vindpust från Mississippinoden. - Lycka för mig är att se det där härliga leendet på en gäst som precis ätit min mat, säger Chef Paul. Good cooking. Jo , jo . Paul Prudhomme skapade sitt eget Louisiana-kök, och idag är hans Louisiana Cooking ett begrepp i den gastronomiska världen. Hans bas är restaurangen K-PauPs Louisiana Kitchen på Chartres i French Buff é 9- 1 99 9 Quarter, men han gästspelar över hela världen. Paul Prudhomme var en av de 18 kockar från hela världen som valdes att laga galamiddagen när Jerusalem firade 3 000 år. Utmaningen var att laga sin egen mat på kosher-vis, och Prudhomme var den som lyckades bäst av alla världskockar. Han har egna teveshower, eget kryddföretag och kommer snart ut med sin åttonde kokbok. Unga kockar från hela världen kommer till K-PauPs för att få lära av mästaren. Good eating. Underbart! Det är alltid kö till restaurangen, och den som till exempel provar hans specialitet Blackened Steak tar en tugga Good cooking. Good eating. Good loving. Men Buffés reporter Stefan Johansson försäkrar att så inte var fallet. och vet att det är så här kött ska smaka. Eller den panerade kalvfilén. Gumbon med sin speciella ton och mustighet. Eller en skaldjursfylld catfish. Good loving. Oj . Sådan ödmjukhet. Kärlek till mat. Till människor. Han utstrålar harmoni och lugn, och den här eftermiddagen känner jag mig som omsluten av honom. Han liksom stänger av den stressiga världen utanför, tar sig tid och delar med sig av sin vishet. Hans motto är ingen klyscha. Paul Prudhomme är verkligen sådan. -Louisiana, vet du. Här nere tar vi det lugnt och njuter. Vi älskar mat, vi älskar livet. För mat är ju livet, säger Paul. av stefan Johansson foto: bertil wöllner Paul, klädd i ljus skjorta, väst och byxor i mörkbeige med en matchande hatt, har just rullat ut från sitt hus i sin cart, en minipermobil. Han är en kraftig man, benen har tagit stryk och han har svårt att gå. - Det finns ett talesätt i Louisiana: när man äter frukost börjar man förbereda lunchen och diskuterar vad man ska ha till middag, säger Paul med glimten i ögat och ett varmt leende. Paul är cajun i rakt nedstigande led från de fransmän som hamnade i Louisiana när britterna drev ut dem från Nova Scotia i Kanada i mitten av 1700-talet. Han föddes strax söder om faitspå sid 12 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40