Loading...
Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 KONIGSBERGER KLOPSE En klassiker med
rötter i det forna Preussen. Stora frikadeller i en pikant sås smaksatt med citron och kapris. Färsen ska vara smakrik, kryddningen kan varieras. FÖ R 6- 7 PERSONE R 400 g kalv- eller nötfärs 400 g fläskfärs 1 stor gul lök 2 stora skivor vitt form bröd 1-11/2 dl grädde 1 ask raka sardeller ä ca 55 g 2 ägg salt och peppar 1 tsk timjan matfett till stekning KOKLAG : 1 liter vatten 11/2 köttbuljongtärning 11/2 dl torrt, vitt lantvin 1 lagerblad 1/2 liten gul lök SÅS : 3 msk vetemjöl 50 g margarin 7-8 dl silad kokbuljong 2 äggulor 1 dl créme fraiche rivet skal och saft av 1/2-1 citron kapris efter smak salt och peppar GÖ R S Å HÄR : 1. Skala och finhacka löken. Stek den blank i lite matfett. Kantskär brödet, smula det och slå på 1 dl av grädden. Låt det svälla en kort stund. Mosa sardellerna. 2. Blanda alla ingredienser till färsen. Ta i så mycket av grädden att färsen är lättformad men inte hård. 3. Koka upp ingredienserna till koklagen. Sänk värmen till sjudning. Lägg i en liten färsklick och låt den få fast konsistens. Smaka av kryddningen. 4. Forma frikadeller, stora som små mandariner, med vattensköljda händer. Lägg i 4-5 stycken i taget i buljongen och koka sakta i 12-15 minuter eller tills de känns färdiga. Håll dem varma och sila buljongen när alla är kokta. 5. Fräs matfett och mjöl till såsen i en kastrull. Späd med buljongen, lite i taget. Sjud såsen i ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar. 6. Rör ut äggulorna med créme fraiche. Ta såsen av värmen och vispa ner blandningen. Sjud tills såsen tjocknar, utan att koka. 7. Ta såsen från värmen och smaka av med citron och kapris. 8. Häll såsen över frikadellerna och strö lite rivet citronskal och kapris över. Kokt eller pressad potatis och öl passar bra till. Såsen gör att rätten inte är lämplig att frysa, den kan sedan lätt skära sig.
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40