Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 Nu skördas höstens primörer est pa ro
tfrukter Rotfrukterna visar nu upp sin allra mjukaste och mjällaste sida. Det är fest i trädgårdslandet. Rotfrukterna är smakrika och passar mycket väl som tallrikens huvudnummer. Rotfrukter finns tillgängliga året om till rimlig kostnad, först som späda primörer för att senare under hösten bli tyngre och tjockare och få en ny innebörd. De har också god hållbarhet och borde därför få inta samma roll som pasta, potatis och ris. Men rotfrukter har väl fått en liten tråkighetsstämpel. Och det är klart, överkokta i lättsaltat vatten gör de ju ingen glad. Prova istället att ugnsbaka, skiva och steka lite lätt på svag värme. Det kan bli en spännande upplevelse. I dag finns de vanligaste rotfrukterna att tillgå nästan överallt, även svartrot och ett urval av rödbetor. Majrova och persiljerot var jag sugen på att tillaga, men upptäckte att de fortfarande är svåra att få tag på. Här bjuder vi på ett knippe rotfruktsrecept. Laga något eller ta ut någon del av ett recept som du är sugen på att prova. Själv är jag riktigt svag för rödbetor vare sig de är kokta, ugnsbakade eller rostade. KOKTA SVARTRÖTTER MED PERSILJEPESTO Det är svårt att tänka sig smaken på svartrötter när man ser de långa bruna smutsiga pinnarna, men det är värt besväret att göra ett försök. Liknar sparris men är billigare och tillgänglig under en längre period. Här serverar vi dem med en pesto på persilja, du kan gratinera dem med en god ost, tex västerbottenost eller parmesan, eller servera med en sås med smak av örter och citron. FÖR 4 PERSONE R 12-16 svartrötter 50 g mandel eller pinjenötskärnor 2 vitlöksklyftor 1 stor knippa persilja, gärna slätbladig, annars vanlig 2 dl olivolja 150 g Västerbotten ost salt, peppar GÖ R SÅ HÄR: av bitte e:son forsberg foto: änder s norrsell Buff é 9-199 9 1. Rosta mandeln/pinjenötskärnorna i en torr stekpanna. 2. Skala vitlöken. Ta bort persiljebladen ifrån stjälkarna. 3. Lägg persilja, rostad mandel, vitlök och olja i en matberedare. Mixa till en jämn puré. 4. Riv osten fint och vänd ner den i den mixade purén. Rör om. 5. Smaksätt med kryddorna. 6. Koka upp vatten med lite salt medan du skalar svartrötterna. 7. Koka svartrötterna i ett par minuter, känn med en liten kniv när de är klara. Servera med peston och lite kryddgrönt som dekor.
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40