Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34 Låt måltiden blomma I dagens jäktade
samhälle betyder den gemensamma måltiden med sina dofter och smaker mer än någonsin för hur vi mår. Kanske är det också enda gången under dagen man verkligen ser varandra. I stället för alla krav och masten kan måltiden bli en lustfylld helhetsupplevelse. • Om någon skulle få personifiera ordet eldsjäl så är det Inger Grimlund. Hon brinner för att göra måltiden till något annat än ett energiintag. Sedan några är tillbaka är hon engagerad i projektet Låt måltiden blomma. -Matkunnande och matglädje försvinner förfärande fort, säger Inger Grimlund. Vi har så lite tid över för att umgås och verkligen se varandra, så därför har maten och den gemensamma måltiden så stor betydelse för hur vi mår. Måltidssituationen för dagens skolbarn och måltidsvanor hos unga nybildade familjer är Inger särskilt oroad för. Under sommaren har hon varit drivkraften bakom ett kockkollo på Barnens ö i Roslagen. Där har många barn fått chansen att förstå hur härligt det är med doftande god mat som samlar familj och vänner till matbordet. Att projektet är lyckat har hon fått många bevis för. -När kollopersonalen frågar "vill ni gå och bada nu" och barnen svarar "nej, vi vill laga 34 mat", då blir man glad, säger Inger. Entusiasmen har varit stor bland de små kollokockarna. När Buffé besöker kockkollot är Jens Linder och Cathrine Schiick gästkockar. Jens är matjournalist på Dagens Nyheters På Stan-bilaga och Cathrine har bland annat sin egen veggoserie här i Buffé. Planeringsmötet sker under det gamla äppelträdet i trädgården, och barnen sitter som tända ljus när Jens berättar om den urgamla persiska matkulturen. Väl inne i köket behandlas barnen som kockar, och Jens berättar hur det går till i ett riktigt restaurangkök. -Man börjar med att göra en lista på allt som behöver förberedas, och alla har varsin uppgift. Snabbt delar barnen upp sig i grupper med olika ansvar. Ute står "kockeliten" och skär fruktsallad, fyra killar som blivit superintresserade av matlagning ute på kockkollot. De har stora planer på att bjuda familjen på middag efter sommarens träav anna gidgård ning. Inne i matsalen skapar några av barnen ett måltidsrum genom att släcka ner och hänga draperier för dörrar och fönster. De dekorerar med blommor och grenar, och i mitten finns stenar med värmeljus runt om som symboliserar elden man samlats runt sedan urminnes tider. De får hjälp av Steve Gårdare och Bie Seipel, som också är engagerade i Låt måltiden blomma. - Det är viktigt att barnen själva får tänka: så här vill jag ha min matmiljö. Inte bara här på kockkollot, utan även hemma. Att de får välja porslin och kanske själva komponera en meny. -Vi vill göra måltiden mer lustfylld. Man kan duka fint och göra måltiden till en helhetsupplevelse genom att använda musik, färg, blommor, blad och stenar. Även själva matlagningen kan vara en underbar avkoppling tillsammans. Inger Grimlund, som just idag får finna sig i att bli utklädd till matgudinna och satt i mitten av rummet, vill ytterlifoto : Joel wåreu s gare klargöra föreningens tankar. -V i arbetar inte emot nutida måltidsmönster och levnadssätt, utan för den gemensamma måltidens plats i dagens jäktade samhälle. Alla har rätt att samlas i lugn miljö runt lagad mat, för njutningens och samvarons skull. Både i familjen, i skolan och på jobbet. Gemenskap, glädje, överraskning, spänning och hur kul det är att förbereda för andra - såna saker går inte att undervisa om. Det måste upplevas. Fira måltiden Måltidens dag den 14 oktober firas på sj Centralstation med ett 12-timmarsprogram fyllt av kändisar och matlagare, från sju på morgonen till sju på kvällen, med massor av evenemang och festligheter. Riksnätet Måltidens dag arbetar just nu för att skapa Måltidens dag som en viktig manifestation över hela landet. Mer information på www.matkultur, com och på www.slv.se (Måltidens dag). Buffé 9-1999
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40