Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 Fakta om några vanliga rotfrukter Hä
r presenterar vi några av de höstliga delikatesserna som ingår i rätterna på sid 4-9. Kryddiga rödbetor med kycklingfilé och sallad Rödbeta | beta vulgaris Redan romarna åt rödbetor. Men medan vi använder roten så var det de smäckra bladen som de åt, på samma sätt som vi äter vår spenat. Det finns en mängd olika sorter, såväl runda som ovala. Gulrötter är en annan variant som är lite mildare och sötare i smaken. Skrubba rödbetorna och låt en bit av blasten sitta kvar, så läcker inte färgen ut vid kokningen. Skala dem efter kokningen. Rödbetor är goda att servera med olika smaksatta såser eller smör. Varma rödbetor med ädelostsås är enkelt och gott. Du kan också rosta eller ugnsbaka rödbetorna. Blasten kan du sätta i en vas eller dekorera bordet med, den är så vacker med sina röda stjälkar. Svartrot | scorzonera hispanica Svartrötter ser ut som långa svarta pinnar. Scorzona betyder svart rot på spanska, och det är från trakterna kring Medelhavet som roten härstammar. I Danmark kallar man roten för fattigmanssparris, den är billigare än sparris men med samma milda och fina smak. Köttet är vitt, men missfärgas snabbt. Förvara dem därför i vatten med citron eller tillaga dem genast. Den kan anrättas som sparris samt stuvas och gratineras. Rotselleri | apium gravölens var rapaceum Rotselleri kommer från samma art som stjälkselleri. Den växte länge vild vid Medelhavet, då ansågs den ha läkande egenskaper och användes mot reumatism. Det är en rund, tjock och ganska knölig rot med rötter på undersidan. Fruktköttet är gulvitt och fast med lätt sötma. De små knölarna kommer under sommarmånaderna och kan sedan förvaras in på vårkanten med blasten kvar. Bladen kan användas hackade i sallader. Rotselleri kan användas i sallader, grytor, soppor och gratängen Palsternacka | pastinaca sativa Palsternackan är kusin med moroten, men med en lite sötare och starkare smak. Det är en gammal kulturväxt som kom till norra Europa under medeltiden. Liksom så mycket annat användes den då som läkeväxt - fröna ansågs bota feber. Den är gulvit till färgen och innehåller mycket stärkelse. Du kan använda den i grytor, gratänger, wok eller till att koka fond. Kålrabbi | brassica oleracea caulorapa Finns på sensommaren och under höstmånaderna, och det är ofta säsongens första kål. Den är släkt med kålhuvudet, och det är stjälken som sväller till en kålrabbi. Smaken är lite nötig, mild och söt. Den får inte bli för stor, för då blir den lätt träig i smaken. Och den får inte ligga för länge eftersom den lätt skrumpnar, även om den förvaras mörkt och svalt. Det är lätt att odla kålrabbi eftersom den är snabbväxande. Det finns både ljusgröna sorter och vackert blålila. Ugnsbakade rotfrukter med gulbetor och rosmarinlamm Citrusbakade palsternackor med panerad laxfilé och örtsmör Kokta svartrötter serverade med persiljepesto Rotfruktssoppa med kantareller och marinerad persilja
Buffé Sida 40