Buffé 1
NYTT & HETT! Augusti VINN 500 KR I MATPENGAR Tävl
a med snyggaste matlådan Innehållet i en matlåda kan gå i fyra nyanser av brunt. Eller så kan det vara alldeles underbart. Ta chansen – visa oss din snyggaste matlåda! Vad fyller du helst din matlåda med, och hur gör du för att piffa till den? Fota din snyggaste matlåda och var med i Buffés instagramtävling! Fyll en matlåda med något gott. Använd gärna frukt och grönt för att liva upp färgerna – i själva rätten eller som tillbehör. Ta en bild på din inbjudande matlåda och ladda upp på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder. Senast den 6 september vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 11 september och presenteras samtidigt på ica.se/buff e. Här fi nns även tävlingsvillkoren. MATEXPERIMENT VÄCKER NYFIKENHET Knäcke med hörselkåpa – hur låter det? hur smakar egentligen en lila morot? Och vaniljstång jämfört med vaniljpulver – lukar de olika? Och hur låter det när man tuggar knäckebröd med hörselkåpa på? Det undersöker just nu ett gäng förskolebarn i Halmstad. Det är matkonsulten Martina Jönsson som i projektet Matlabbet samlar ett helt batteri med kluriga matexperiment. Så småningom ska de kunna inspirera pedagoger på förskolor och fritidshem. Syftet är att väcka barns nyfikenhet så att de vill och vågar prova nya smaker och råvaror. Studier visar nämligen att den mat som barn exponeras för och som de är vana KÖKSIGA PODDAR Lyssna på mat För den som gillar att lyssna på matprogram har det poppat upp ett gäng personliga poddar. Ladda ner eller lyssna via nätet. meny P1:s långkörare »Meny« finns även som pod. Matjournalisten Tomas Tomas Tengby Tengby skapar intressanta vinklar och går på djupet i ämnen som »the story of Köttfärssåsen«, tångmatlagning och knivkunskap. prata mat Branschtidningen Restauranger & Storköks chefredaktör Lisbeth Rauden pratar med kockar, bartenders och konditorer. Korta avsnitt om nytt, nytta och nördigt i restaurangvärlden. matpoden Över 130 sända avsnitt. Podrutinerade Ola Håkansson och Andreas Hammarstedt, kökschef respektive rektor på Tumba gymnasium, bjuder en gång i veckan på personliga test av nya produkter, tips, tricks, tankar och kockgäster. klas lindberg & klas lindberg En Årets kock-vinnare och en journalist med samma namn i en smågrabbig pod om dejträtter, håll käften-middagar och bakismat. sven och karins meny Saknar man de karaktäristiska rösterna från P1:s program »Meny«, Sven Ekberg och Karin Fransson, så finns de nu i en nystartad pod. Den sänds varje vecka och lovar rykande aktuella ämnen baserade på säsongens råvaror. Och matkunniga gäster. mat och marginaler Näringsfysiolog Anki Sundin och dietist Jill Holmström pratar näringslära och träning. Sötningsmedel, mättat fett, kosttillskott och probiotika hamnar under luppen. eat this! Kändiskockarna Leila Lindholm och Niklas Ekstedt bjuder på pratigt, skrattigt och öppenhjärtigt snack om jobb, krogbransch och livet som småbarnsföräldrar. Karin Fransson att äta ligger till grund för vilka smaker man föredrar senare i livet. Matvanor från tidig ålder behåller man oftast som vuxen. – Forskning visar att det kan ta mellan 17 och 20 gånger innan man tycker om en ny smak, säger Martina. I Sverige är vi till exempel inte så bra på att använda rotfrukter och baljväxter, så barnen lär sig inte tycka om de smakerna. I projektet spelas också tre filmer in som ska vägleda och inspirera till matexperimenten. I april nästa år kommer filmer och handledning att finnas kostnadsfritt på www.hushallningssallskapet.se/ halland. Anki Sundin i Mat och marginaler. Klas Lindberg x 2 pratar mat. B U F F É 8 • 2015 7 #buffebilden TÄVLA OCH VINN