Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 Julbordet EVA THURESSON Bor: På Öste
rlen förstås! Familj: Stor + tre hästar. Fritid: Inte mycket… som tur är älskar jag mitt jobb och framför allt mina fina medarbetare. Favorit på julbordet: Sillarna. Så firar jag jul: Med en god bok. JULKÖTTBULLAR I Svinaberga görs de kryddpeppardoftande köttbullarna förstås på bara fläskfärs. GER CA 50 STYCKEN 500 g fläskfärs 1 dl vatten 1/2 dl ströbröd 1 gul lök 1 kokt kall skalad potatis 1 ägg 1 tsk malen kryddpeppar smör och olja till stekning salt, nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Häll vattnet på ströbrödet i en bunke. Låt svälla ca 5 minuter. 2.Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Låt svalna. 3.Riv den kokta potatisen fint. Blanda samman alla ingredienser i bunken. 4.Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ta en klick och gör ett stekprov och smaka av. 5. Rulla till små köttbullar, ha gärna blöta händer så går det lättare. Stek dem runt om i omgångar i smör och olja i en stekpanna. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten eller byt mot rent havre. Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd eller havregryn. Byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd eller havregryn. Byt smör mot mjölkfritt matfett Gör äggfri: välj äggfritt ströbröd. Uteslut ägget eller ersätt det med ca 1/2 dl vatten och ca 1 msk potatismjöl. 12 BUFFÉ 12 • 2 010 »ÄPPELGODIS« Riktigt sött äppelmos, eller kanske marmelad är en bättre beskrivning. Hur som helst, gott till både ostar och julbordets kötträtter. Till kokningen behövs en digital termometer. GER CA 1 LITER ca 800 g äpplen 1/2 vaniljstång 1 dl äppelcider 1 tsk färskpressad citronjuice 5 1/2 dl socker GÖR SÅ HÄR: 1.Dela, kärna ur och skär äpplena i ca 3 cm stora bitar. 2.Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. 3.Blanda äpplen, vaniljstång + frön, cider och citronjuice i en kastrull. Låt koka under lock på svag värme tills äpplena kokat sönder och blivit mosiga, 30–40 minuter. Rör om då och då. 4.Passera äppelkoket genom en sil, släng skalen vartefter så blir det lättare att passera. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt sockret och låt småkoka utan lock tills purén nått 101°C, använd en digital termometer. 5. Häll upp i en skål. Låt svalna och ställ kallt. Servera till ostar eller som tillbehör till julbordets kötträtter. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40