Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 Julbordets kalla med sillen Lyckas Go
da tillbehör Servera sill med potatis, ett gott knäckebröd och några lagrade ostar, till exempel prästost, svecia eller västerbotten. Extra piff Ge en extra fräschör till de klara sillarna genom att skiva i lite av samma ingredienser som inläggningen innehåller (t ex lök, örter, lime) strax innan serveringen. Krydda fram karaktären Låt varje sill vara distinkt i smaken. När du sätter dig vid bordet efter att ha tagit fyra, fem sillar ska du känna vilken sill som smakar vad. Smaka av, och var inte rädd för att krydda rejält. Grönt ljus för sill! Sill riskerar inte utfiskning och är en bra etisk produkt. Dessutom är den billig och närproducerad. Krämiga favoriter För den som föredrar krämiga sillar är det enkelt att göra sin egen favorit. Enklast är att utgå från en färdig löksill, där man häller av spadet. Blanda lika delar gräddfil, crème fraiche och majonnäs. Tillsätt sedan din favoritsmak, till exempel curry, kaviar, löjrom, örter eller pepparrot. Det är bara att experimentera! En sill som Mats känner extra för. Sill Brazil är en hyllning till hans fru Margareth, som han träffade i Brasilien. Nykär som han var, ville han göra en sill med inspiration av den brasilianska nationaldrinken caipirinha med ingredienser som lime och råsocker. SILL BRAZIL Ta genvägen över färdig löksill och gör Mats favoritsill med chilisting och lime. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 2 burkar löksill (à 250 g) 1 lime 1/2 chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 msk rå-/rörsocker 1 tsk rosépepparkorn ev 3 msk cachaca (brasiliansk sprit) eller vodka 3 salladslökar GÖR SÅ HÄR: 1.Häll av sillen och spara spadet. Skär limen i grova bitar. Dela, kärna ur och skär chilin i strimlor. Lägg lime, chili, socker, rosépeppar och ev sprit i en mortel. Stöt ihop allt lite försiktigt. 2.Blanda sillen med det mortlade i en burk. Häll på ca 1 dl av sillspadet. 3.Skär salladslöken i strimlor. Toppa sillen med salladslöken. Ställ i kylen. Sillen smakar bäst om den äts inom några timmar. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 12 • 2 010 7 SILL MED RÖDBETOR OCH PEPPARROT Aromatisk sill med både pepparrot, rödbeta och svarta vinbär. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 2 burkar löksill (à 250 g) 1 färsk rödbeta 1/2 liten rödlök 2 msk svarta vinbär (kan uteslutas) 1 msk skivad pepparrot GÖR SÅ HÄR: 1.Koka rödbetan mjuk. Gnid av skalet under rinnande kallt vatten. 2.Häll av sillen och spara spadet. Skala och skär löken i skivor. Skär rödbetan i skivor. 3.Blanda lök, rödbeta, svarta vinbär och pepparrot med sillen. Lägg sillblandningen i en burk och häll på ca 2 dl av sillspadet. 4.Låt stå ca 8 timmar i kylen. Därefter smakar sillen bäst om den äts inom några timmar. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. En kärleksförklaring
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40