Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 RÖKT LAX MED ÄPPELCRUDITÉ OCH KAVRING
SKRISP Riktigt krispiga grönsaker med knapriga brödsmulor ovanpå. Salladen är god också till rå lax – tänk då på att frysa den först i två dygn innan den tinas upp. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 300 g kallrökt lax i skivor 1/2 liten fänkål 1/2 litet syrligt äpple 2 skivor kavring 25 g smör DRESSING 1 msk äppelcidervinäger 1 msk rapsolja 2 msk färskpressad citronjuice 2 msk riven pepparrot salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Börja med dressingen. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 2.Ansa och skär fänkålen i mycket tunna skivor, gärna med mandolin. Dela, kärna ur och skär äpplet i mycket tunna skivor. Blanda fänkål och äpple med dressingen. 3.Riv kavringen på grova sidan på rivjärnet. Stek smulorna i smöret i en stekpanna. Låt det svalna och rinna av på hushållspapper. 4.Lägg laxen på ett fat. Fördela fänkåls- och äppelblandningen över. Strö över kavringssmulorna precis vid serveringen. 6 BUFFÉ 12 • 2 010 ÄGGSTANNING MED RÖKT MATJESSILL Traditionellt serverad med rökt ål, men när ålen rödlistades fick Mats hitta nya vägar. Rökt matjes visade sig vara en fullträff. Böckling eller rökt makrill är också goda alternativ för den som inte hittar rökt matjes. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 3 dl mjölk (3 %) 3 ägg 150 g rökt matjessill, makrill eller böckling 1 msk finhackad rödlök 1 msk finskuren gräslök salt, peppar smör till formen ev brynt smör och riven prästost till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. 2.Koka upp mjölken i en kastrull och låt svalna. Vispa äggen lätt med en gaffel i en skål. Tillsätt äggen i mjölken och vispa runt. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. 3.Häll äggblandningen i en smord ugnsform, ca 25 x 20 cm, eller en rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda 15–20 minuter mitt i ugnen, tills äggstanningen stannat. Ta ut och låt svalna. 4.Lägg på den rökta matjessillen, rödlök och gräslök. Servera gärna med lite brynt smör och riven prästost. FÖR ALLA? Rökt lax med äppelcrudité och kavringskrisp. Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Kontrollera brödet. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Kontrollera brödet. Fri från ägg, men kontrollera brödet. Äggstanning med rökt matjessill. Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och matfett, välj ost lagrad mer än 3 mån. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre. Byt smör mot mjölkfritt matfett eller olja. Välj mjölkfritt ostalternativ. Innehåller ägg.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40