Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 Nyårsfest LYXSNITTAR MED HUMMER OCH
LÖJROM Mild och gräddig blomkålskräm med festlig topping. Blomkålen behåller sin vita färg när den kokas i mjölk och grädde. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 1/2 blomkålshuvud (ca 400 g) 2 1/2 dl mjölk 2 1/2 dl vispgrädde 1/2 dl crème fraiche 1 påse crostini (120 g) salt, vitpeppar GARNERING 1 fryst tinad hummer (ca 300 g) 80 g löjrom eller annan rom dillvippor och persilja till garnering GÖR SÅ HÄR: 1.Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. 2.Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Lägg i blomkålen och koka den mjuk under lock, ca 15 minuter, rör då och då. 3.Häll av men spara gräddmjölken. Mixa blomkålen slät i matberedare eller med stavmixer tillsammans med crème fraiche. Späd ev med gräddmjölken om krämen känns för tjock. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Ställ kallt. 4.Klyv hummern på längden. Knäck klorna, använd gärna en nötknäckare. 5. Ta ut köttet ur stjärt och klor. Ta bort och släng magsäcken. Skär köttet i bitar. Ställ kallt. Förbered hit. 6. Vid servering: Ta fram krämen i god tid så den blir rumsvarm. Lägg ca 1 matsked blomkålskräm på varje crostini. Toppa ena hälften med hummer och andra med rom. Garnera med dillvippor och persiljeblad. PLANERA DRYCKEN 1. Lägg allt som ska vara svalt på kylning. testlagarna samlas i Stockholm för att säga adjö med en hejdundrande nyårsfest. Buff és kock Ylva Bergqvist har skapat festrät- F terna med inspiration från testlagarnas idéer. Bubbel i glasen och crostini med len blomkålskräm, hummer och löjrom sätter standarden 2. Dubbelkolla att det finns tillräckligt med glas. luffi g f äderboa, väst i guldbrokad och hög hatt. Cirkustemat lockar till många skratt när 3. Tänk igenom hela kvällen från första drinken till sista eftersläckaren. 4. Is är alltid bra att ha i frysen. för kvällen. Förrättens laxbakelse är förberedd sedan några dagar tillbaka och tinar som bäst i köket. Bara att skära upp och lägga snyggt på tallrik med sallad. Sedan väntar oxfi lé med strösslad nötgremolata, frasiga knyten med getost och rödbetor och en mustig rödvinssås. Och så fi nalen som garanterat gör succé: halloncheesecake toppad med krossade chokladkex. Givetvis går även den att förbereda i god tid. I glaset TILL LYXSNITTARNA. Både skaldjur och blomkål kan upplevas som aningen söt så undvik de allra torraste vinerna. Låt i stället ett fruktigt, friskt och medelfylligt mousserande vin inleda kvällen, t ex sydafrikanska Pongrácz Brut (nr 7628, 109 kr) eller Blason de Bourgogne Rosé (nr 7687, 89 kr). Eller slå på stort och välj riktig champagne – antingen Deutz Brut Classic (nr 7487, 339 kr) eller De Saint Gall Rosé (nr 7417, 285 kr). Billabong Sparkling (nr 1945, 44 kr) är ett bra alkoholfritt bubbel. BUFFÉ 12 • 2 010 27 FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter. Välj mjölkfritt bröd och rosta det. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölkprodukterna med mjölkfria alternativ. Välj mjölkfritt bröd och rosta det. Fri från ägg, men kontrollera brödet.
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40