Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 Linas curry RÖDKÅL Ta gärna lite ext
ra av julbordets rödkål. Rik på vitamin, fi brer och antioxidanter skyddar den hjärta och kärl. Använd något syrligt när du lagar kålen så bevaras färgen. Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se I SÄSONG KRYDDAR FIKAT Araberna smaksätter kaffet, medan vi har kardemumman i bulldegen. Gröna kapslar ger doft åt riskoket eller i grädden till en pannacotta. Lätt mortlade kärnor har samma effekt, medan den färdigmalda är ett blekt substiut. Båd nius i en salt ett Hett Foto: Eva Hildén Smith SICILIENS STOLTHET De hastiga kasten mellan nattens kyla och dagens värme får blodapelsinen att utveckla det röda färgämnet antocyanin. Nu i början av säsongen syns bara röda strimmor i Siciliens paradfrukt. Njut som de är eller skär ut hinn f yj rätt med fetaost och rostade nö e ostade nötter. ria klyftor, och bjud som förrätt med f taos MINTKOLA Både krispig och seg kola signerad Buffés Ellinor Jidenius. Krossa 10 Mariannekarameller. Smält 75 g smör i en vid kastrull, tillsätt 2 dl ljust eller mörkt muscovadvadosocker, 2 dl ljus sirap, 2 dl vispgrädde och 1/2 tsk salt. Koka upp under omrörning. Koka kraftigt utan lock till 124°C, använd en digital termometer eller gör ett kulprov. Rör då och då. Häll genast ut på bakplåtspapper i en form, ca 15 x 20 cm. Strö över karamellkrosset. Ställ 3 timmar i kyl. Klipp i bitar och packa gärna i cellofan. ck bak cm 3 tim pac i ce KNÄCKESNACKS Häll en skvätt hallon- eller vinbärslikör i välkomstbubblet. Några frysta bär kyler drinken. Bjud ett lyxigt knäcke- och nötsnacks till. Sätt ugnen på 225°. Bryt 3 dl knäcke i bitar. Lägg på en plåt med 200 g blandade nötter. Ställ in i ugnen 4–5 minuter. Smält 1 1/2 msk smör i en stekpanna och fräs 1 krm chilipulver, 1 1/2 tsk paprikapulver, 1 tsk råsocker och 3/4 tsk salt 1/2 minut under omrörning. Blanda med knäcke och nötter. Jordnötspraliner Läsartips hanna Rosén i Ransta gillar amerikanska peanut butter cups. Smält 100 g mörk choklad och pensla 20 ischokladformar på insidan med en liten pensel. Låt stelna. Joh pe Pensla en gång till. Låt svalna. Rör ihop 1 dl jordnötssmör med 2 tsk honung och klicka i formarna. Ringla över 50 g smält vit choklad. Låt svalna i kyl. Mustig snabbvört Sätt ugnen på 200°C. Blanda 2 dl grovt rågmjöl, 1 dl rågkross, 4 dl vetemjöl, 4 msk vörtmix, 1 dl russin, 1/2 dl linfrön, 2 tsk bikarbonat och 1 tsk salt i en bunke. Rör ner 2 1/2 dl julmust, 2 dl filmjölk och 1/2 dl mörk sirap. Klicka ner den lösa smeten i en smord avlång bakform (ca 1 1/2 liter). Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp och låt svalna under bakduk. 24 BUFFÉ 12 • 2 010 Läsartips Suveränt snabbfixat godis gör Sara Marteus i Motala. Smält 225 g vit choklad. Blanda ner 3 dl lätt krossade cornflakes, 3 dl kokos och 1 msk rivet limeskal. Klicka på bakplåtspapper och låt stelna. KR SPIGA KOKOSTOPPAR äbbfi di ö S MiM RISPIGI »Glöm inte grädden när du julhandlar!« Tack för alla tips på julgodis. Det har blivit många söta stunder i provköket. På Buffé har vi nu siktet in ställt på 2011, då vi vill festa enkelt. Berätta hur du gör så har du chans att få Leif Mannerströms stämningsfulla julbok. (Norstedts förlag) ha p c Vanligaste missen inför julstöket är att glömma grädden, visar en undersökning från Ica.
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40