Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 SEMIFREDDO MED TORKAD FRUKT OCH CHOK
LAD Semifreddo, som betyder halvfryst på italienska, är verkligen en tacksam dessert. Lätt att förbereda och härligt luftig trots att man inte använder glassmaskin. FÖR 8–10 PERSONER 1 dl russin 1 dl dadlar 1 dl torkade fikon 1 vaniljstång 1 dl färskpressad apelsinjuice 1/2 dl vatten 3 stjärnanis 150 g mörk choklad 2 1/2 dl vispgrädde 2 dl matyoghurt (10 %) 1 dl florsocker 2 äggulor 2 äggvitor GÖR SÅ HÄR: 1.Hacka den torkade frukten fint och lägg i en vid kastrull. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. 2.Lägg ner frön och stång i kastrullen tillsammans med apelsinjuice, vatten och stjärnanis. Koka upp och låt sjuda tills vätskan kokat in i frukten, ca 7 minuter. 3.Ta kastrullen från värmen, plocka bort vaniljstången och stjärnanisen. Låt frukten svalna. 4.Finhacka chokladen. 5. Vispa grädden pösig. Vispa ner yoghurt, florsocker och äggulor. Vispa äggvitorna till ett hårt, vitt skum i en separat, ren skål. 6.Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna i gräddsmeten med frukten och chokladen. 7.Pensla insidan av en 1 1/2 liter stor form med lite vatten. Täck sidor och botten noga med plastfolie. Häll smeten i formen. Täck med plastfolie. Frys i minst 4 timmar. 8.Ta ut semifreddon ca 45 minuter före servering och låt stå i rumstemperatur. Stjälp upp semifreddon på ett fat. Sitter den fast kan du skölja lite hett vatten över formens undersida. Ta bort plastfolien och servera genast. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd ren mörk choklad av god kvalitet, använd laktosfri grädde och yoghurt. Gör mjölkproteinfri: använd ren mörk choklad av god kvalitet, byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning och ersätt yoghurt med mjölkfritt alternativ t ex Alpro soya yofu naturell. Innehåller ägg. IIDÉTORKA I TOMTEVERKSTAN? Juliga kolor i prasslig cellofan, hemrörd senap med handskriven etikett eller ett doftande badsalt. Hemmagjorda julklappar är alltid uppskattade. På ICA.se/buffe finns recept och tips för pyssliga. PANFORTE MED KAFFE OCH APELSIN En klassisk italiensk godsak. Här smaksatt med kaffe och lite extra apelsin. GER CA 40 BITAR 150 g mörk choklad 1 dl honung 1 1/2 dl socker 250 g blandade nötter, t ex mandel, hasselnötter och pistaschnötter 1 dl russin, gärna gula 100 g torkade aprikoser eller annan torkad frukt rivet skal av 2 apelsiner 1 dl vetemjöl 2 msk riktigt starkt kaffe ev florsocker smör till formen GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 150°C. Smörj kanterna på en ugnssäker form (ca 20 x 20 cm). Täck formens botten med bakplåtspapper. 2.Hacka chokladen fint. 22 BUFFÉ 12 • 2 010 3.Blanda honung och socker i en kastrull. Värm på svag värme tills det börjar smälta. Höj värmen och koka massan ca 2 minuter. Rör om under tiden. 4.Ta kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen i sockerblandningen. Rör om då och då så att chokladen smälter. 5. Rör under tiden samman övriga ingredienser. Vänd ner allt i sockerblandningen när chokladen smält. Blanda väl. Bred ut smeten i formen och tryck ut den ordentligt. 6.Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna och ta ut panforten ur formen. Låt den kallna helt. 7.Skär upp i bitar och pudra ev med florsocker. FÖR ALLA? Innehåller gluten. Gör laktosfri: använd ren mörk choklad av god kvalitet, byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: använd ren mörk choklad av god kvalitet, byt smör mot mjölkfritt matfett. Fri från ägg.
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40