Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 En hyllning till Ostindiefararen Göth
eborg och Asien. Mats Nordström tog fram receptet till dopet av det rekonstruerade fartyget år 2003. Ingredienser symboliserar resorna den ursprungliga Götheborg hann göra innan hon på väg hem från sin tredje resa från Kina gick på grund och sjönk strax utanför hamninloppet till Göteborg år 1745. TIPS! För ännu mer rök smak på laxen, droppa över lite rökig whisky före serveringen. Julbordets kalla SILL BRAZIL & GRAVLAX GÖTHEBORG INLEDER Krögaren och kocken Mats Nordström har hunnit med några julbord vid det här laget. Ändå tröttnar han aldrig på julens goda – särskilt inte på sillen, laxen och det gröna. Prova hans favoriter du också. TEXT ANNA-LENA BJARNEBERG RECEPT MATS NORDSTRÖM FOTO AGNETA THORSÉN Mats Nordström. Ålder: 43. Familj: Margareth och sex barn, Martha, 3,5, Felicia, 14, Samuel, 15, Isabella, 16, Ilairia, 20, och Wesley, 22. Firar jul: hemma i Öjersjö, Partille. Mats gör alltid julbordet. Lutfisken sparas till annandagen, för den förtjänar en egen måltid. Jobbar: driver fem restauranger, bland annat Wasa Allé i Göteborg. Hobby: spelar handboll. Övrigt: har skrivit två kokböcker med Glenn Strömberg. 4 BUFFÉ 12 • 2 010 NÄR MATS NORDSTRÖM växte upp i Lysekil cyklade han oſt a förbi sillfabriken. Då visste han inte att han några år senare själv skulle bli en passionerad sillinläggare. Med en lovande framtid som handbollsproff s reste Mats till Italien redan som 17-åring. Ett år senare kom han hem, skadad men med ett helt nytt intresse i bagaget. Den goda maten! Mats sökte till restaurangskolan hemma på västkus- ten och har sedan dess förblivit en hängiven matlagare. Föga förvånande är fi sk och skaldjur stora favoriter i hans kök, men också andra närproducerade råvaror, som pepparroten från Fjärås och grönkålen från Ugglarp. Med sex barn i familjen är julen en riktig höjdpunkt på året. På julaſt on serveras sillen redan på förmiddagen hemma hos familjen Nordström. För om man ska äta julbord på Mats Nordström-vis är det sju vändor som gäller: sillarna, kalla havet, kalla köttet, det småvarma, ostarna, desserterna och godiset. – Vi vill ju kunna njuta av allt det goda. Då får man ta fram en omgång i taget. Eſt er Kalle Anka brukar vi ha kommit till det småvarma, säger Mats Nordström. Hans egna favoriter bland sillarna är matjes med chili och sherry samt sill Brazil, ett recept han skapade som en hyllning till sin fru Margareth, som kommer från Brasilien. – Och julskinkan. På julaſt on serverar vi den alltid nygriljerad och äter grönkålssallad från Fjärås till. Det är en kombination jag tycker ni ska prova.
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40