Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 LAXBAKELSE MED AVOKADO OCH ÄPPLE Rök
t lax i skivor fylls med en avokadokräm smaksatt med äpple. Förbered och förvara i frysen. FÖR 6 PERSONER 100 g + 300 g kallrökt lax i skivor 2 avokador 4 msk crème fraiche rivet skal av 1/2 lime och 1 msk färskpressad juice 1 liten rödlök 1/2 äpple (ca 75 g) 1–2 krm kajennpeppar olivolja salt, svartpeppar SALLAD 1 påse späda salladsskott (70 g) 1/2 dl pinjenötter 1/2 ask salladsärter (ca 75 g) 1 1/2 msk vit balsamvinäger 2 tsk flytande honung GÖR SÅ HÄR: 1.Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Mosa avokadon och blanda med crème fraiche, limeskal och limejuice i en bunke. 2.Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Finhacka 100 g kallrökt lax. 3.Blanda lök, äpple och lax med avokadoröran. Krydda med kajennpeppar och 2 krm salt. 4.Lägg ut resten av laxskivorna lite omlott på två bitar plastfolie. Lägg ut avokadokrämen som en sträng i mitten på varje »laxbotten«. Rulla ihop varje till en rulle med hjälp av plastfolien. Tvinna ihop sidorna som en smällkaramell – rullen ska bli hård och tät. Lägg rullarna minst 2 timmar i frysen. 5. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna under omrörning. Skär salladsärterna i strimlor på längden. 6.Blanda 3 msk olja, vinäger och honung till en dressing. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Förbered hit. 7. Vid servering: Ta fram de frysta rullarna 1–3 timmar före servering, tiden beror på hur länge de legat i frysen. Ta bort plastfolien och skär varje rulle i 6 skivor när de tinat så pass mycket att de går att skära i. Lägg laxbitarna på en tallrik och låt dem tina helt. 8.Fördela sallad och salladsärter på 6 tallrikar. Lägg 2 laxbitar på varje tallrik. Ringla över dressingen och toppa med pinjenötterna. FÖR ALLA? Fri från gluten. Fri från ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. Testlagarna Tomas, Maria och Karin – Han tyckte baraa Han tyckte bara att allt var så otroligt gott. Det som trebarns- I glaset TILL LAXBAKELSEN. Rosévin är festligt, även under den mörka, kalla nyårskvällen. Välj ett elegant vin med pigg syra, franska Réserve de Bonnet Rosé 2009 (nr 3181, 89 kr), eller alkoholfria Eisberg Rosé (nr 94220, 31 kr). pappan Tomas i skånska Ljunghusen tar med sig eſt er året är guldkorn från olika rätter. Till exempel rödvinsvinägretten med sidfl äsk, som fortfarande ger Tomas något blankt i blicken. Lika god till den ursprungliga entrecôten som till omelett eller dressad på en sallad. Singeln Maria i Göteborg testade ett nytt grepp för att få synpunkter på rätterna. De vänner som snabbast nappade på facebook-upprop som »två platser kvar till kvällens citronpappardelle« fi ck plats vid testlagarbordet. Några rätter testade Malin också i sommarhuset på Käringön. En av middagsgästerna är kallskänka på Peters sons krog. Hon föll rejält för mars månads sej med hasselnöts- ka på Peters- krisp. Inte omöjligt att krispet dyker upp på en eller annan meny framöver… Hemma hos Karin i Sundbyberg har testtänket spillt över på middagarna över lag. – Vi äter på ett annat sätt, smakar verkligen och funderar över varför något blev gott eller inte. Och när vi bjudit på testmiddag har maten inte blivit så personlig, gästerna vågar säga vad de tycker – alla är med på att syſt et är att bedöma. Men Karins 90-åriga pappa, som äter middag med Karin och sambon en gång i veckan, har inte varit helt tillförlitlig som testare. BUFFÉ 12 • 2 010 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40