Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 olens daste nolltid – en perfekt jul
dessert. TEXT, RECEPT & STYLING LISA N LEMKE FOTO AGNETA THORSÉN LYXIG JULKAKA Ljuvligt god julkaka som överraskar med ett lager mandelmassa i mitten. GER 10–12 BITAR 200 g mandelmassa 200 g torkad frukt, t ex aprikos, tranbär och fikon 125 g blandade nötter, t ex valnötter, hasselnötter, pekannötter Till julens söta frossar vi i seg panforte och lena praliner med vit choklad, lingon och marshmallows. Till kaffet bjuds en vansinnigt god julkaka med chokladglasyr. Semifreddon med torkad frukt, kryddor och choklad svänger du ihop på 1 dl konjak eller rom 1 dl vatten 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 150 g smör 2 dl farinsocker 3 ägg salt CHOKLADGLASYR 200 g mörk choklad 2 dl vispgrädde 2 msk konjak eller rom GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. Hacka den torkade frukten fint och nötterna grovt. 2.Klä sidor och botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Det går enklast om du först penslar lite vatten på formens sidor. 3.Kavla ut mandelmassan till en rund platta som är så stor att den precis passar i formen. Lägg mandelmassan åt sidan. 4.Koka upp konjak eller rom, vatten, torkad frukt och nötter i en kastrull. Ställ åt sidan och låt svalna. 5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och 1/2 tsk salt i en bunke. 6.Smält smöret i en kastrull. Tillsätt farinsockret och låt småkoka tills sockret har löst sig, rör om under tiden. 7.Rör ihop smör- och mjölblandningarna. Tillsätt den torkade frukten och nötterna samt all vätska. 8.Vispa äggen lätt i en separat bunke och vänd ner dem i smeten. Häll hälften av smeten i formen. Lägg på den utkavlade mandelmassan och tryck försiktigt ner den i smeten. Häll på resten av smeten. 9.Grädda i nedre delen av ugnen 35–40 minuter. Låt kakan svalna något i sin form innan den lossas. Placera kakan på ett fat och ställ in i kylen ca 30 minuter. 10.Finhacka chokladen till glasyren. Koka upp grädde och konjak eller rom i en kastrull. Ta från värmen och rör ner den finhackade chokladen. Låt glasyren svalna ca 10 minuter och fördela den sedan över kakan. FÖR ALLA? Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett, använd ren mörk choklad av god kvalitet, använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, använd ren mörk choklad av god kvalitet, byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Innehåller gluten och ägg. BUFFÉ 12 • 2 010 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40