Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 Julbordets kalla MATJESSILLM OCH SHER
RY SILL MED CHILI En av Mats favoriter som funnits med på julbordet i alla år. Med matjes går det verkligen snabbt. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 1 burk matjessill, hela filéer (570 g) 1 vitlöksklyfta 1/2 liten rödlök 1/2 chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 msk tomatpuré 1 dl chilisås 3 msk sherry 1 krm dillfrön olivolja GÖR SÅ HÄR: 1.Häll av matjessillen och spara spadet. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär rödlöken i skivor. Dela, kärna ur och finhacka chilin. 2.Fräs vitlök, rödlök och chili i 2 msk olja i en kastrull 2–3 minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut. 3.Ta från värmen och tillsätt chilisås, sherry, 1/2 dl matjessillspad samt dillfrön. Blanda med sillen. Häll upp i en burk och låt stå ca 8 timmar i kylen. Sillen är därefter godast att äta inom några timmar. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. GRAVLAX GÖTHEBORG Varmt kryddig lax. Servera med hovmästarsås smaksatt med soja och kaffe. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 500 g laxfilé med skinn (fryst i minst 2 dygn, tinad) 1 apelsin, gärna ekologisk 1/2 dl salt 1/2 dl socker 2 msk farinsocker 2 msk honung 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk sechuanpeppar (kan uteslutas) 2 msk tunt skivad ingefära 4 stjärnanis GÖR SÅ HÄR: 1.Skär apelsinen i skivor, ta ej med ändarna. 2.Blanda alla ingredienser utom lax och apelsin i en skål. 3.Häll blandningen över laxens köttsida. Gnid in den och lägg på apelsinskivorna. Lägg laxen i dubbla plastpåsar och knyt ihop. Låt ligga i kylen ca 1 dygn. Vänd påsen några gånger. 4.Ta bort apelsinskivorna och torka laxens yta lätt med hushållspapper. Skär laxen i skivor och lägg upp på ett fat. 5. Servera gärna med en hovmästarsås, ca 2 dl, där man tillsätter 2 msk japansk soja blandat med 2 msk kaffe. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. GRÖNKÅLSSALLAD FRÅN FJÄRÅS Friskt och syrligt som passar till julbordets feta och salta smaker. Receptet fick Mats med sig från Tjolöholms slott. Dressingen kan förberedas, men blanda med kålen vid servering. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 300 g färsk grönkål (gärna 1 påse färdigskuren) DRESSING 1/2 syrligt äpple 4 msk filmjölk 1 dl gräddfil 1 msk socker 1 msk färskpressad citronjuice 2–3 msk färskriven pepparrot salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skölj kålen väl. Ansa, skär bort stjälkarna och riv kålen i bitar. 2.Dela, kärna ur och finhacka äpplet. Blanda med resten av ingredienserna till dressingen. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 3.Blanda kålen med dressingen och servera genast. FÖR ALLA? Fri från ägg och gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri filmjölk och gräddfil. Gör mjölkproteinfri: byt filmjölk och gräddfil mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. BUFFÉ 12 • 2 010 5 Mats favorit
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40