Mer smak 1
GRANATÄPPELKÄRNOR SOM INTE GÅTT ÅT KAN FRYSAS. SA
LLAD MED GRANATäPPLE & APELSIN TID: 25 MIN Sallad med babyspenat som toppas med apelsin, granatäpple, pistaschnötter och fetaost. k ! 6 BUFFÉPORTIONER k 1 granatäpple k 3 apelsiner k 70 g babyspenat k 1 dl pistaschnötter, hackade k 150 g fetaost k 2 msk olivolja k 1 msk vinäger, t ex vitvinsvinäger salt och svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Halvera granatäpplet och banka ut kärnorna med exempelvis baksidan av en slev. Skär apelsinerna i hinnfria klyftor. 2. Blanda kärnorna, apelsin och babyspenat på ett serveringsfat. Strö över pistaschnötter och smulad fetaost. Blanda olja, vinäger, salt och peppar och ringla över salladen. Servera gärna med grillad kyckling/ lax och havreris. Då räcker det till ca 4 normala portioner. Hur får jag ut det goda innehållet? AVOKADO- OCH SöTPOTATISBOWL TID: 35 MIN Krämig avokado och sötpotatis är så gott till hummusen och det syrliga granatäpplet. 4 PORTIONER k 3 dl hirs eller quinoa k ½ lime, saft k 2 msk olivolja k 600 g sötpotatis, tärnad salt k 40 g grönkålsblad, gärna späda på kruka k 2 avokador, mosade k 1 grapefrukt, skivad 1 granatäpple k 350 g silkestofu i bitar/ stavar eller halloumi 50 g vitlöksgroddar eller andra groddar mer smak nr 1 2023 RÖDBETSHUMMUS 125 g färdigkokt rödbeta 400 g kokta kikärtor, sköljda k 1 vitlöksklyfta, riven k ½ citron, saft k 1 tsk mald spiskummin salt GÖR SÅ HÄR 1. Koka hirsen enligt anvisningen på förpackningen. Blanda med limesaft och 1 msk olivolja. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek sötpotatisen till fin färg och genomstekt, ca 7 minuter. Salta. 2. Rödbetshummus: Mixa rödbetor och kikärtor till en slät röra. Blanda i vitlök, citronsaft och spiskummin. Smaka av med salt. 3. Fördela hirs, sötpotatis, rödbetshummus, resten av grönsakerna och tofu/halloumi i serveringsskålar. Toppa med vitlöksgroddar. Granatäpplet kan framstå som ett inbrottssäkert kassaskåp där det ligger och lockar på fruktfatet. Det hårda skalet och skiljeväggarna går inte att äta, bara det geléaktiga fruktköttet med kärnor. Men hur kommer man då åt det goda? Du kan till exempel trycka frukten mot ett hårt underlag så att kärnorna släpper inuti, dela frukten, hålla över en skål och slå med en träslev tills kärnorna faller ut. Eller skär av toppen av skalet, se var den klyftar sig, skär längs ’ådrorna’ och dra loss kärnorna. Eller skär snitt längs med skalet och kräng skalet ut och in så att kärnorna lossnar. Perfekt lunch med massor av nyttigheter. 13 i L a k c a v e k s r m o g d o – c o f h l y l d v a n a t i o x i d a n t e r o c h s m a FOTO: ULRIKA POUSETTE FOTO: FABIAN BJÖRNSTJERNA