Mer smak 1
XXXXXXXXXXXXXXXX / Xxxxxxx xxxxxxxxx Pernilla Söd
erberg är produktionsansvarig. Christoffer Branden placerar nybakade bröd i torkställningen. I Gimo lever hantverket att baka knaprigt knäcke Hållbarhet genomsyrar hela tillverkningsprocessen på Roslagsbröd. Fabriken har funnits i över hundra år och sedan två decennier bakar man även Änglamarks KRAV-märkta knäckebröd. DOFTEN AV NYBAKAT bröd breder ut sig över bygden. I den uppländska bruksorten Gimo har Roslagsbröd tillverkat knäcke i samma lokaler sedan starten 1922. Inne i det gamla bageriet är det varmt, mjöligt och mysigt. – Det mesta mjölet vi använder är ekologiskt och kommer från Strängnäs Valskvarn. Degen blandas, kavlas ut och går in i en maskin som stansar ut de runda kakorna. Efter att bröden jäst så åker de in i vår tolv meter långa ugn, säger Pernilla Söderberg, produktionsansvarig. Sedan några år saknar allt knäcke från Roslagsbröd det traditionella hålet i mitten. När manicken som ska göra själva hålet gick sönder fanns det inte längre reserv32 delar till den gamla knäckebrödsmaskinen att få tag i. Inne på fabriken är hygienen viktig. Alla delar i processen, från det att degen blandas till att de färdiga kakorna paketeras, innehåller flera helt manuella moment. När Pernilla Söderberg samlar de sju runda kakor som varje paket ska innehålla gör hon det utan handskar. – Vi behöver känna på brödet med våra händer så att vi vet att det är ordentligt torrt innan det packas. Detta kan vi inte göra med handskar. Samma sak gäller när brödet kommer ut ur ugnen. Vi lyfter över kakorna till torkställningen manuellt och känner då efter att brödet är lagom gräddat. Är det för mjukt eller för hårt så får vi justera temperaturen. KNÄCKEBRÖD ÄR ÖMTÅLIGT och går lätt sönder. Ibland händer det också att kakorna som kommer ut ur ugnen är lite skeva eller böjda. Men ingenting går till spillo. – Vi återvinner så mycket vi bara kan. Skeva kakor säljs som andrasortering och de bröd som går sönder säljs för en billig penning till traktens djurägare under beteckningen ”hästknäcke”. Hantverket och den lokala anknytningen är det som gjort att Roslagsbröd fortfarande finns kvar. För ett par år sedan hotades fabriken av nedläggning, då den dåvarande ägaren inte ville driva den vidare. Men efterfrågan på brödet var fortfarande stor. Så för att säkra tillgången och tillmötesgå kunderna bestämde sig ett par lokala handlare för att gå samman och köpa fabriken. I dag rullar verksamheten vidare. – Vi märker att kunderna vill ha närproducerat. Verksamheten går bra och ibland har vi till och med svårt att möta efterfrågan. Jag hoppas och tror att vi kommer finnas kvar i hundra år till, säger Pernilla Söderberg. ❤ Text: Lotten Wiklund Foto: Magnus Liam Karlsson mer smak nr 1 2023 Här bakas Änglamarks knäckebröd