Mer smak 1
Helg! eller bara lite guldkant i vardagen Ny vana
med härlig havre! Emma Lindblom är legitimerad dietist och idrottsnutritionist och har havre som favorit. Emma Lindblom har själv idrottat på hög nivå och nu hjälper hon landslagsidrottare med vad de ska äta för att må och prestera så bra som möjligt. När havren kom till Sverige på 1700-talet användes den mest som mat till djur. I dag visar forskning att havre är ett supergryn. – Goda matvanor är att äta varierat med en bra mängd näring och energi. Och havre är en svårslagen näringsbomb. I ett och samma gryn får du hälsosamma varianter av de tre energigivande näringsämnena kolhydrater, protein och fett. Emma Lindblom nämner fler hälsoeffekter. – Den lösliga fibersorten betaglukan förbättrar nivån på dina blodfetter och ger en stabilare blodsockerkurva. Fytokemikalierna aventramider skyddar dina celler och är antiinflammatoriska. Och så innehåller havre många mineraler och vitaminer. Havre är även klimatsmart och kräver liten yta att odla. Och den är prisvärd. En portion havregrynsgröt kostar ungefär en krona! Havremjöl gör du enkelt själv genom att mixa havregryn fnt. 1 dl havregryn blir knappt 1 dl mjöl. MÅNADENS DRINK: Varm äppeltoddy Toppa med calvados om du vill! 4 glas ★ 6 dl äppeljuice/ must ★ 1 dl apelsinjuice ★ 1 kanelstång ★ 1 tsk kardemummakärnor ★ 4 rosmarinkvistar, 4 apelsinskivor & 4 tsk honung GÖR SÅ HÄR 1. Värm äppeljuice, apelsinjuice, kanel och kardemumma i ca 10 min. 2. Lägg en rosmarinkvist, en apelsinskiva och en tesked honung i varje glas och häll på den varma juicen. Förutom i gröt kan du så här! 2 STORA SCONES eller 6–8 SMÅ 3 ½ dl havremjöl 1 tsk bikarbonat ½ tsk salt k 25 g smör, rumstempererat k 1 ägg k 1 ½ dl flmjölk GÖR SÅ HÄR 1. Blanda havremjöl, bikarbonat och salt i en bunke. 2. Lägg i smöret och blanda så det fördelar sig ordentligt. 3. Rör i ägg och sist filmjölk. 4. Klicka ut sconesen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 10 min. 5. Njut med smör, ost och marmelad. HAVRESCONES TID: 15 MIN UGN: 225° Mättande, supergoda och med härlig konsistens. få i dig havre i havreris. Eller mer smak nr 1 2023 4 1 F O T CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO ILLUSTRATION: SARA ”SARAMARA” PETTERSSON FOTO: EVA HILDÉN O : R W I L L A R P