Mer smak 1
”Svenska” råvaror som potatis, lök, kål, ärtor oc
h morötter är snälla mot plånboken, och kan göras roligare och godare med indiska kryddor. Och du klarar dig långt på spiskummin och gurkmeja! RECEP T & S T Y L I NG: MA L I N MENDEL FOTO: L I NA E I DENBERG CHANA MASALA (KIKÄRTOR I TOMATSåS) TID: 30 MIN Här är kryddorna grejen! Så snåla inte ... ”Tråkiga” råvaror får både ny smak och värme. 4 PORTIONER k 2 gula lökar, hackade k 1 msk färsk ingefära, riven k 1 röd chili, hackad k 4 msk rapsolja k 1 msk garam masala k 1 tsk malen spiskummin k ½ tsk gurkmeja k ev 1 kanelstång k 2 msk tomatpuré k 1 frp krossade tomater, 390 g k 1 grönsaksbuljongtärning k 2 frp kokta kikärtor, 380 g 2–3 dl vatten k 1–2 tsk socker salt GÖR SÅ HÄR 1. Stek lök, ingefära och chili i olja i en gryta tills löken är mjuk. 2. Tillsätt kryddorna. Låt steka med någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs lite till. 3. Häll i krossade tomater, buljongtärning, kikärtor och vatten. Låt koka ihop 20 min. Smaka av med socker och salt. ”En av mina bästa vardagsrätter, en vackert röd, kryddig sås med nötiga kikärtor. Går fort att laga av det man har hemma. En nypa socker höjer smaken i tomatsåser.” /Malin mer smak nr 1 2023 En rolig uppläggning gör vardag till fest! ALOO GOBI (BLOMKÅLS- OCH POTATISGRYTA) TID: 40 MIN Världens bästa vardagsmat – snabblagat och urgott. 4 PORTIONER 4 msk rapsolja k 1 tsk spiskummin, hel eller malen k 1 kanelstång k 3 gula/röda lökar, hackade k 2 msk garam masala k 1 frp krossade tomater, 390 g k 1 grönsaksbuljongtärning 3 dl vatten k 1 msk socker 1 tsk salt k 1 frp kokta kidneybönor, 380 g k 4 kokta potatisar, tärnade k 1 blomkål, i buketter k 1 färsk röd eller grön chili, hackad k 4 lagerblad 1 tsk senapsfrön GÖR SÅ HÄR 1. Värm 3 msk olja i en wok eller gryta, lägg i spiskummin och kanelstång och stek någon minut. Lägg i lök, stek till väl brynt och tillsätt garam masala under omrörning. 2. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning, vatten, socker, salt och kidneybönor. Låt koka ihop 20 min. 3. Vänd i potatis och blomkål. Koka på svag värme i 10 min. Smaka av med salt. 4. Hetta upp 1 msk olja i en liten stekpanna, lägg i den färska chilin, lagerblad och senapsfrön. Stek hastigt under omrörning, se till att senapskornen ger ifrån sig ett ”poppande” ljud. Häll över grytan vid servering. ”Det här går supersnabbt att laga om du har lite kokt potatis och blomkål över. Bönorna ger bra protein och gör att rätten kan serveras utan andra tillbehör än bröd eller ris. Men en liten sallad till skadar ju aldrig.” /Malin 7